teeltgeluid

‘In november meer rassen op minder oppervlakte’

Als de planning uitkomt, dan is week 8 voor Kommer Jongejan in Rockanje de laatste plukweek. In week 9 ‘moet’ hij gaan skiën. “De kinderen worden ouder, op hun school vinden ze het niet zo leuk meer als je ze buiten de reguliere lestijden mee op vakantie neemt.”

Jongejan was begin week 2 aan het plukken in het ras Neptuno. “Maar dat is zo grof dat ik daar onvoldoende D‘tjes van heb. We oogsten daarom ook al in Albarus, die geeft wat fijnere spruiten. De volle productie haal ik er nog niet mee, maar de spruiten zijn wel heel mooi: ze schieten over de sorteerband.”

Hangende planten

In principe kon Jongejan begin vorige week nog 6 à 7 dagen vooruit met Neptuno. “Dat zal wel krap aan worden, want de planten hangen wat door elkaar. Ze bleven lang overeind en we hebben de planten ook nog getopt om ze steviger te krijgen. Dat voorkwam echter niet dat ze toch meer gingen hangen. Vervolgens kwam er vorige maand nog dat pak sneeuw op te liggen. Dat maakte het nog wat erger. Het is niet zo dat het gewas echt platligt, maar het is nu wel noodzakelijk een extra man voor de plukker te hebben.”

‘We konden wel gewoon beginnen met plukken, misschien dat het net een halve graad heeft gevroren’
Bovendien schoot Neptuno op het laatst ineens nog in de trips. “Dat was in oktober/november. Jammer, want tot dan toe was het een prachtig gewas.” Vorige week dinsdag was ook de eerste dag dat Jongejan wat vorst in zijn gewas kon vinden. “We konden wel gewoon beginnen met plukken, misschien dat het net een halve graad heeft gevroren.”

Afwisselen in rassenkeus

Albarus wordt voor Jongejan dus het laatste ras, plus enkele rijtjes van het ras Hemera. “Om te proberen; dat ziet er tot nu toe netjes uit. Ik denk dat ik van Hemera het komend jaar wel meer wil zetten in plaats van Albarus.” Jongejan wijst op het risico van roodverkleuring bij Albarus als er eind februari de zon op staat, op het productievermogen van Hemera en “omdat je ook weleens moet afwisselen in de rassenkeus”. Het laatste argument heeft te maken met zijn areaal spruiten. “Ik wil wat uitbreiden. Er komt een nieuwe plukker met alles erop en eraan, die kan wat meer oppervlakte aan.”

‘Uiteindelijk wil ik in november naar wat meer rassen, met wat minder oppervlakte in die periode’

November lastig

De rassenkeus voor 2018/2019 was vorige week nog niet volledig gemaakt. Al wel duidelijk is dat de aftrap gemaakt wordt met Abacus, met Hemera aan het eind. “November is lastig. Ik kijk onder andere naar trips en naar koolvlieg, dan zie je wel verschillen in rassen. Irene was niet naar mijn zin, door trips en door versmering. Over Neptuno twijfel ik nog vanwege het risico op doorhangen. Martinus wordt wat meer, ondanks de aanwezigheid van wat meer koolvlieg. Als alternatieven denk ik verder aan rassen als Marthe, Sofia – al kan die fijn blijven – en enkele nieuwkomers. Uiteindelijk wil ik in november naar wat meer rassen, met wat minder oppervlakte in die periode.”

Achter met ploegen

Verder ligt er nog wat ploegwerk te wachten. “Vanaf half november hebben we niets meer gedaan, we lopen achter. Ik denk dat we voor de zware grond wellicht de keus moeten maken om niet te ploegen en in plaats daarvan te kiezen voor bewerken met een bouwvoor-lichter, en dan meteen te planten. Dat wordt weer anders als er alsnog behoorlijk vorst komt, goede kans dat ik dan nog wel alles zal ploegen. Maar nú gaat het erom de spruiten eraf te krijgen.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.