teeltgeluid

‘Verwerkende industrie wil goede prijs rabarber betalen’

“De nieuwe aanplant staat er weer prachtig bij”, constateert rabarberteler Martin Peeters in het Limburgse Venray-Heide tot zijn genoegen.

“Het is precies tegenovergesteld aan de situatie een jaar gelden, met aanzienlijk beter weer.” In mei 2016 viel in 4 weken 300 millimeter regen en sneuvelde op 23 juni 2016 een deel van zijn gewas door hevige hagel.

De nieuwe teelt met pollen die eind juni waren gerooid en gescheurd, dient om dat verlies te compenseren. “We hebben de planten direct goed aangeregend. Dit is gebeurd met een grove druppel om de grond ook goed op de wortels te laten aansluiten. Daarna heeft het steeds mooi op tijd geregend en is het onkruid bestreden. Dat pakte goed uit, ondanks het feit dat het aantal beschikbare middelen voor een klein gewas als rabarber wel erg klein is”, reageert Peeters zijdelings.

Goede handel

Het afgelopen voorjaar bleef de productie van de eerste rabarber (in mei en juni) in de vollegrond beperkt. “De tweede pluk is wel goed gegroeid en de verwerkende industrie is bereid daar een goede prijs voor te betalen.” Peeters doet echter zelf niet mee aan die tweede pluk, nog vanwege de nasleep van het weer in 2016.

Zijn tweede tak is de handel in rabarber “We kunnen mooie volumes plaatsen tegen mooie prijzen. Wanneer bij collega’s geladen wordt, probeer ik daarbij steeds aanwezig te zijn om het product gezien te hebben.”

Vervroegde teelt

Het werk aan het eigen gewas komt begin september goed op gang. “We beginnen op wat ik nu even aanduid als ‘het beste perceel’, met planten voor de vervroeging. Het staat er goed bij, ik heb er alle vertrouwen in. We rooien een gedeelte rond 6 september, dan gaan ze 7 weken in de koeling. Vervolgens gaan de planten naar binnen, na 4 weken verwarmen – het is dan eind november – kunnen de eerste stengels geplukt worden. Het is de kunst om de top voor 20 december weg te hebben, dan is het rond Nieuwjaar gedaan.”
De volgende partij planten word half oktober in de koeling gezet. Die worden begin december in de schuur gereden voor de oogst te beginnen vanaf 10, 12 januari. Daarna volgt de rabarber die is blootgesteld aan natuurlijke koude. Het rooien van de pollen op het veld gebeurt met een omgebouwde aardappelrooier. “We verzamelen de planten in kisten die achterop de rooier komen te staan.”

Nasleep vorig jaar

Op een perceel met schade staan nog de ‘beste’ planten die na vorig jaar zijn blijven staan. “Die hebben zich goed hersteld. Ik reken erop dat deze planten volgend jaar (2018/2019) gebruikt kunnen worden voor de vervroeging. Daarna zijn we door alle planten heen die meer of minder geleden hebben onder de omstandigheden van vorig jaar.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.