teeltgeluid

’Oogst is nu vooral geschikte kroppen ijsbergsla zoeken’

Bij de firma Pater Broersen in het Noord-Hollandse Waarland is vorige week de laatste ijsbergsla geplant, voor de oogst eind oktober.

Het ras is Templin. “Het weer is goed, dus we konden vlot doorgaan met planten”, vertelt Dave Smit. Het bedrijf werkt met twee zelfrijdende automatische perspotplantmachines van Ferrari. Die planten per stuk ongeveer 2 hectare per dag.

De basisbemesting bestaat nu uit 100 kilo KAS per hectare. In de loop van de teelt volgt nog een bijbemesting.

Zoeken naar kroppen

Er wordt ook volop geoogst, al kwam dat in week 34 volgens Smit vooral neer op ’een beetje zoeken’ naar geschikte kroppen. “Ze zijn schaars; in week 33 is dat zo’n beetje begonnen. Dat is een algemeen beeld, ik vind het lastig om te achterhalen waardoor dat komt. Tot twee weken geleden bleef de productie gelijk. Het enige wat je kunt bedenken is dat de groei in deze fase van het jaar van je af gaat; de snelste sla is geweest.”

Voor de prijs is het goed. “Het wordt nu wel betaald, tot 10 dagen geleden was het dramatisch slecht.”

Ganzen weghouden

Op slapercelen die nu nog vrijkomen, gaat nog een groenbemester. Meestal is dat Italiaans raaigras. De druk van ziekten en plagen valt mee, maar met wild blijft het opletten. Vooral eenden en ganzen kunnen schade geven. “Laat je een afgeoogst perceel liggen, dan is dat een mooie voederplak voor de ganzen. Dan blijven ze weg uit de sla.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.