teeltgeluid

‘Met de Weedfix, ik moet er toch doorheen’

Matijs Beers in Marknesse was vorige week aan het snijden in het ras Aerospace in een planting van 2 juni. Dat is volgens planning. Het hete weer in juni heeft daar geen invloed op gehad.

Aerospace staat er in vier plantingen, tegelijk met het ras Guideline. Ook in Guideline is er geen sprake geweest van uitstel, aldus Beers. Hij heeft dit ras dit jaar voor het eerst. In vergelijking met Aerospace lijkt deze kool vergelijkbaar tot iets eerder oogstrijp en wat zwaarder.

Na deze plantingen volgen de rassen Clarina en Faraday, aangevuld met de rassen Huberto en Guam. De laatste planting was ook met Clarina voor de oogst, half november. Dat was op 2 augustus, een paar dagen na een weekend waarin 60 millimeter regen viel. “We moesten het goede plantmoment wel even afwachten. En op enkele plekken had er in diverse gewassen enkele uren water op het land gestaan. We zijn wel even bezig geweest de grond overal open te trekken.”

Foto: Groenten&Fruit
Foto: Groenten&Fruit

Vers land

Voor alle teelten wordt vers land gebruikt, meestal na aardappelen: “we doen niet aan dubbelteelten.” Dat geldt ook voor de Clarinaplanting op 2 augustus, op najaarsgeploegd land. Het onkruid is chemisch opgeruimd, en vooraf is bemest met een NPK-meststof met 120 kilo stikstof en kali en 30 kilo fosfaat per hectare. In de teelt wordt het onkruid aangepakt met de Weedfix. Beers werkt 10 jaar met dit enigszins op een kopeg lijkend werktuig voor tussen de gewasrijen. “Dat bevalt goed. Iedereen spuit met Butisan, met twee bewerkingen met de Weedfix staat het gewas ook schoon, en ik moet er toch doorheen om de grond los te maken. Dat gaat nu met dezelfde moeite. Het onkruid in de rij wordt ook meegenomen door de aanaardende werking.”

Schimmels

De inspanning voor de gewasbescherming is bijna het tegendeel van vorig jaar. Al heel het seizoen is het vrij rustig met de koolmotten. “In sommige plantingen is helemaal niet gespoten, in andere maximaal twee keer met Karate. Vorig jaar was het elke 5, 6 dagen wel raak.” Vanaf 1 augustus worden ook de schimmels preventief aangepakt. Dat gaat met Folio Gold in behandelingen, vier en acht weken na planten.

Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.