teeltgeluid

‘Witlof er doorheen gesleept met beregenen’

Van eind september tot begin juni trekt Peter Kortstra witlof. Financieel gezien had hij dit jaar beter eerder kunnen stoppen. Na beregenen vraagt nu de onkruidbestrijding om aandacht en arbeidsuren.

Peter Kortstra trekt witlof van eind september tot begin juni, maar dit jaar stopte hij er een paar weken later mee. “We hadden een wat grotere voorraad wortels, dat is de reden.” Vanuit financieel oogpunt bekeken had hij het net zo goed kunnen laten. “Sinds half februari hebben we met witlof de kostprijs niet meer gehaald. Ik ben er nu weer wel even klaar mee. Dat kun je op twee manieren opvatten…”

Mindere verdeling

Kortstra prijst zich gelukkig dat hij niet alleen afhankelijk is van de witloftrek. Hij teelt bijna 30 hectare witlofwortels, maar heeft daarnaast ook bloembollen. “De helft van de witlof is voor eigen gebruik, de rest gaat naar enkele collega’s. De teelt is uitbesteed aan akkerbouwers.”

Het meeste was voor half mei gezaaid. “Toen ging dat nog, daarna werd het warmer en vooral droger. De meeste percelen hebben we er doorheen gesleept met een of twee keer beregenen, maar ik heb ook een perceel waar meer vocht nodig was. Er staan nu genoeg planten, maar de verdeling is wat minder. In ieder geval minder dan vorig jaar.”

Verwijzend naar de teeltsituatie in Frankrijk zegt Kortstra: ‘Daar moet nog heel wat gezaaid worden, dat zal ook nog wel gebeuren. Krijg je nog een goede zomer, dan redden die late zaaisels het ook nog wel. Maar de wortels zullen wel fijner zijn, dat gaat ten koste van het aantal opzetbare meters.”

Smeerboel goed voor witlof

Het is 28 juni, met de warmte is het al een week gedaan. In Marknesse is deze dag 25 tot 30 millimeter gevallen. “Zo veel water in een korte tijd, dan blijft het bovenin hangen. Dat geeft een smeerboel, maar voor de witlof is het goed. En ook voor de bloembollen trouwens. Die hebben we de afgelopen weken volop beregend, ten koste van veel nachtrust en nog meer gasolie.”
Nu kruipt er meer tijd in de onkruidbestrijding. “We hebben het onder controle. Maar doordat er de afgelopen jaren geen echte winters meer zijn geweest, zie je wel steeds meer ‘rotzooi’ naar boven komen. Vooral aardappelopslag.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.