teeltgeluid

‘Het onkruid heeft handenvol werk gekost’

“De loofontwikkeling is goed”, constateert Frank Hereijgers in Lepelstraat op 13 juli. “De vroegst verwarmde hadden na de laatste oogst gelijk de goede temperatuur, die zijn snel doorgegroeid.”

Hereijgers heeft een keer of vier via T-tape wekelijks water gegeven. “Ik kan 1,5 millimeter per uur geven. Met 15 uur is dat ruim 20 millimeter.” Desondanks was de regen die op 12 juli viel, zeer welkom. “Er is hier zo’n 50 millimeter gevallen, de grond is nu mooi op vocht.”

Tweede schot

In het dit jaar aangeplante perceel verloopt de komst van het tweede schot wisselend. “We hebben daar met buizen een deel van het perceel een keer beregend. Het onkruid kiemde daarna zo snel dat ik het andere gedeelte toen geen water heb gegeven. Dat scheelde inderdaad in het onkruid, maar achteraf gezien was het voor de asperge beter geweest om toch water te geven.”
Om de groei van het tweede schot te bevorderen gaf Hereijgers 300 kilo DCM Mix 5 per hectare. “We hebben de grond voor de aanleg goed op orde gebracht. Dit is de eerste bijbemesting die ze hebben gekregen.”

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Afhankelijk van loonwerker

De onkruidbestrijding vraagt dit jaar extra aandacht. “Na het stoppen heb ik de looppaden losgetrokken met een vaste tand. Later is de chemische onkruidbestrijding uitgevoerd, maar het onkruid was al te hard. Met name zwarte nachtschade is er doorheen geschoten. Die hebben we handmatig verwijderd.”
Wat meespeelde is dat de loonwerker de bespuitingen uitvoert. “Dat doet hij goed, maar hij is de enige hier in de omgeving die in asperge kan spuiten. Daar ben je dus van afhankelijk. Ik ben nu bezig om op mijn aardbeienspuit een boompje te monteren zodat ik zelf tussen de rijen kan spuiten wanneer dat nodig is.”

Veld weer vlak

Bij de nieuwe aanplant is tot nu mechanisch onkruid bestreden. “Daar is veel werk aan geweest. Ik ben er regelmatig doorheen gereden en het beregenen is een keer uitgesteld vanwege het onkruid. Het veld ligt nu weer ongeveer vlak. Binnenkort ga ik er nog een keer doorheen om ze wat aan te aarden.” Het streven is de chemische onkruidbestrijding achterwege te laten.

Bestrijding schimmels

Van aspergevlieg is geen sprake, het aspergehaantje heeft hij in de vroegste verwarmde teelt met een keer spuiten op 20 mei goed onder controle. “Omdat er nog enkele te vinden waren, heb ik twee weken geleden uit voorzorg nog Calypso toegevoegd aan Signum+mancozeb, omdat de loonwerker daarvoor toch moest komen. Het belangrijkste was toen de voorbehoedende bestrijding van Stemphylium omdat er regen werd voorspeld, het loof al aardig dicht begon te groeien en de eerste bloemetjes begonnen te vallen. Allemaal zaken die gunstig zijn voor de ontwikkeling van schimmels.”
Gezien de hoeveelheid neerslag en de weersvoorspellingen werd op 13 juli een herbehandeling uitgevoerd met Score+mancozeb. Bij de nieuwe aanplant en het perceel Backlim waar het laatst werd gestopt met steken werd daar nog Calpyso aan toegevoegd.

Door Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.