teeltgeluid

‘Geen enkel rabarberperceel haalt normale productie’

Het was al niet waarschijnlijk dat de planten met rotte harten de afgelopen hitte goed zouden doorstaan, maar Martin Peeters in Venray-Heide zette er al eerder de frees in.

Peeters op 28 juni: “Op het zwaarst getroffen achterste gedeelte was het niet meer lonend te oogsten. We hebben samen met Delphy nog wat planten doorgesneden, maar de jonge wortels waren bruin en zacht van binnen. Daar nog plantgoed van maken, was geen optie, dan blijf je maar doorsukkelen.” In 2016 freesde hij 1,5 hectare als gevolg van de ‘cel’, nu gaat het opnieuw om 1,5 hectare. “Zo gaat ons areaal wel snel achteruit”, stelt de teler wat zuur vast.

Eerste schot niet doorgegroeid

Het voorste, minst getroffen gedeelte, werd wel geoogst, evenals op andere percelen voor de industrie. “Wat er dit jaar gebeurd is dat het eerste schot niet is doorgegroeid vanwege de koude in april. Rond de langste dag komt normaal gesproken het tweede schot, maar dit jaar kwam dat al rond de derde week van mei. Bij de oogst was het tweede schot soms al langer dan het eerste. Alleen is het tweede schot altijd fijner en lichter, dus halen we dit jaar niet onze normale productie voor de industrie. Dat geldt overigens voor iedereen, niemand kan aan zijn leveringsverplichtingen voldoen. Ik had nog 400 ton geparkeerd bij een collega in Engeland waar ik vorig jaar ook rabarber heb bijgekocht. We moesten nog onderhandelen over het laatste stukje verschil in vraagprijs, maar daar zijn we niet aan toegekomen, want het was daar een ‘complete disaster’. Daar halen ze de productie dus ook niet en dat geldt voor alle landen in West-Europa. Niet alleen het fruit, ook rabarber heeft een flinke klap van de koude en nachtvorsten gekregen.”

Nieuwe start

Om de teruggang in areaal weer te compenseren, is Peeters eind juni bezig met rooien en scheuren van planten om weer 2 hectare aan te leggen. “Deze zijn de derde week van mei geoogst en alle percelen zijn afgelopen weken iedere week beregend, in totaal drie keer. Ze staan er nu goed bij en we kunnen met die nieuwe planten een mooie nieuwe start maken.” Nog zo’n 2 hectare werd niet geoogst en is bedoeld voor de vervroegde teelt in de winter van 2017/2018 in de stallen.

Phacelia als groenbemester

Net als in andere jaren, gaf Peeters zijn gewassen een bijbemesting met KAS rond de langste dag. Verder deed hij ervaring op met Phacelia als groenbemester voor zijn nieuwe aanplant. “Oh, ik wist niet dat het bijenbrood heette, maar het gewas doet die naam wel eer aan. De mooie paarse bloemen trekken ongelooflijk veel bijen aan, het gewas zoemt letterlijk. Ik weet niet hoeveel reacties we gekregen hebben van voorbijgangers en hoeveel mensen er foto’s van hebben gemaakt.”

Interessant seizoen

Door alle weersperikelen is de prijsvorming voor rabarber momenteel zeer goed. “Er zijn telers die ervoor kiezen dat wat ze hebben nu te leveren, vanwege de goede prijzen. Je kunt het maar binnen hebben. Dat betekent wel dat ze oogsten van planten die eigenlijk bedoeld waren voor de vervroegde teelt. Dat houdt in dat er dan minder zal worden ingezet en dat kan weer gunstig zijn voor degene die wel kiezen voor de vervroegde teelt. Kortom, het wordt weer een heel interessant seizoen.”

Auteur: Stan Verstegen

Foto

  • Martin Peeters: "Ik weet niet hoeveel positieve reacties we gekregen hebben van voorbijgangers en hoeveel mensen er foto’s van het veld met Phacelia hebben gemaakt.” (foto: Martin Peeters)

    Martin Peeters: "Ik weet niet hoeveel positieve reacties we gekregen hebben van voorbijgangers en hoeveel mensen er foto’s van het veld met Phacelia hebben gemaakt.” (foto: Martin Peeters)

Of registreer je om te kunnen reageren.