teeltgeluid

‘Fair Trade, maar ontvangen wij wel een eerlijke prijs?’

“Nee, varkensdrijfmest gebruiken wij niet meer, wel rundveedrijfmest”, zegt Mieky Vollenberg in Castenray.

En op ieder perceel wordt zo’n twee weken voor het planten compost toegediend. De hoeveelheid is afhankelijk van een grondmonster. “Het gewas staat gezonder, je hebt minder last van schimmels en trips en de vochthoudendheid van de grond is beter. Daardoor blijft het gewas beter aan de groei, alhoewel je natuurlijk altijd afhankelijk van het weer blijft. Het weer kan je toch maken of breken.”

Dieptepunt prijsvorming

Op 13 juli is er een dieptepunt bereikt in de prijsvorming. “De eerste twee weken van het nieuwe seizoen waren nog goed, daarna is het bergafwaarts gegaan tot 25 à 28 cent per kilo vandaag. Dan hoef ik jou niets meer te vertellen. Er wordt veel gepraat over Fair Trade, maar ik vraag me toch af of Nederlandse tuinders wel een eerlijke prijs ontvangen.”

De productie van het ras Krypton dat ze momenteel oogsten, zit op een normaal niveau. Het ras blijft Krypton tot in de herfst, dan volgend de rassen Poulton en Pluston.

Lage ziektedruk

Tot op heden valt de druk van trips mee. Er wordt afwisselend met Decis en Tracer zo ongeveer één keer in de tien dagen tegen gespoten. “We hebben geen vast schema, we kijken wel naar de druk, het weer en de stand van het gewas. In de afgelopen periode zijn we hier ongeveer op uitgekomen.”
Tegen roest (en andere schimmels) werd preventief gespoten met Rudis. “De eerste keer was zo’n zes weken na planten, dat is drie weken later nog een keer herhaald.”

Raken en omvallen

Kort na planten volgt de onkruidbestrijding met een mix van AZ 500, Stomp, Butisan S en Wing P. “Daarna schoffelen we regelmatig. Dit jaar is dat door de droogte prima gegaan. Je hoeft ze maar te raken en zal vallen om. Alleen straatgras krijg je moeilijk onder de duim. En daar is ook geen goed onkruidmiddel voor beschikbaar. Dat is toch wel een probleem.”

Haspel draaiend houden

De afgelopen tijd stond vooral in het teken van beregenen. “We konden het nog net bijhouden met de haspel. Soms hebben we voor het planten al beregend, soms erna. Normaal doen we dat erna, maar met dit weer kun je daar niet altijd rekening mee houden. Dan moet je het praktisch invullen, want die haspel moet wel blijven draaien en je moet proberen zo min mogelijk met die aanvoerbuizen te hoeven sjouwen.”

Met planten hebben Jan en Mieky Vollenberg nog enkele weken te gaan. “De laatste planten we tussen 5 en 8 augustus. Dat is dan Harston voor de late winterprei.” Tot die tijd wordt er wekelijks geplant.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.