Doorgaan naar artikel

‘Telescoopberegening werkt lastiger dan irrigeren’

Op 12 juni oogstte Frank Swinkels in Ysselsteyn zijn laatste asperge voor dit seizoen.

“Tot het weekend hadden we nog wel door willen gaan, maar een deel van het personeel moest noodgedwongen naar huis. Toen hebben we besloten er een punt achter te zetten.” De verkoop loopt nog wel een paar dagen door, totdat de asperges op zijn.

‘Drie keer niks’

Terugkijkend op het glasseizoen, heeft Swinkels een duidelijke conclusie. “Het was drie keer niks.” Over het verwarmde buitenseizoen en het onverwarmde heeft hij zijn conclusie nog niet helemaal klaar. “Ik heb de prijzen van de afgelopen dagen in mijn hoofd en dan denk ik dat het nog niet zo slecht verlopen is. Maar wat je zegt, klopt ook: een hele tijd zijn de prijzen matig geweest en hadden we veel te oogsten. Ik moet het nog eens rustig op een rijtje zetten. In het glasseizoen hebben we in ieder geval niets verdiend. Dat weet ik zeker.”

‘In het glasseizoen hebben we in ieder geval niets verdiend’

Zijkanten afbouwen

Bij de verwarmde teelten werd eerder al gestopt met oogsten. Daar werden vervolgens de paden losgetrokken met een diepwoeler en de zijkanten van de ruggen afgebouwd. “Dat was met zonnig en droog weer en is daarom goed gelukt.” Deze week zijn de percelen aan de beurt waar maandag gestopt werd met oogsten.

Na een regenbui van zo’n 10 tot 12 millimeter werd in de verwarmde teelten twee weken geleden nog een chemische onkruidbestrijding uitgevoerd. “Ook dat is goed gelukt, want de grond was mooi vochtig. Ideaal voor een optimaal resultaat op nieuw kiemend onkruid.”

‘Cumulus heeft één keer 10 kilo stikstof gekregen’

Regelmatig fertigeren

In de kas werd de aspergekever een keer bestreden door te foggen met Calypso. Ook in de vroege buitenteelten werden de aspergekever en de aspergevlieg al een keer bestreden. Via de druppelbevloeiing krijgen de vroege teelten, verdeeld over het seizoen 400 kilo bitterzout en 250 kilo kalksalpeter per hectare. De giften zijn een keer per twee weken. “Alleen bij Cumulus doen we dat niet. Die heeft één keer 10 kilo stikstof gekregen, maar verder geven we die calciumchloride om de stevigheid van het gewas te bevorderen. Cumulus kan daarbij wel wat hulp gebruiken.”

Voorzichtig met Cumulus

Met de stukken die te leiden hadden van de hagel van 23 juni 2016 is Swinkels voorzichtig omgesprongen. “Zeker bij Cumulus, voor Backlim was ik minder bang, want die heeft minder geleden. Je weet nooit wanneer je het goed doet, maar ik denk dat we bij Cumulus beter te vroeg dan te laat konden stoppen, want anders draai je zo’n gewas in één keer de nek om.”

Nalopen telescoopberegening

Het perceel, achter het huis, met druppelslangen heeft 20 millimeter water gehad en zal de komende weken regelmatig met water op peil gehouden worden. Het perceel voor het huis wordt met telescoopberegening van water voorzien. “Dat werkt toch lastig, want het loof gaat in die sproeiers zitten. Je moet ze regelmatig nalopen en wat loof wegbreken zodat de sproeiers kunnen blijven draaien en een goede waterverdeling geven. Anders wordt het kletsnat rond de sproeier en een beetje verder op blijft het kurkdroog. Dan zijn druppelslangen toch wel een gemak.”

Auteur: Stan Verstegen

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Frank Swinkels

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin