weblog

‘Overdenkingen’

Het aspergeseizoen kwam vroeg op gang, met grote volumes verwarmde en kasasperges.

Door de stroeve afzet bleven de prijzen veel te laag. De eerste helft van mei werd het koud, met veel nachtvorst. Dat gaf veel schade in onze groene asperges. De prijs voor de witte asperges veerde wel op, tot half mei. Door het warme weer liep het aanbod te sterk op, waardoor de prijzen onderuit gingen. Nu ik dit schrijf –tien dagen voor de langste dag – is de markt gekalmeerd, weer met goede prijzen. Gelukkig, want dit herstel was nodig om onder de streep positief te eindigen.

Aspergewinkel in Den Bosch

Dit jaar was er weer veel aandacht in de media voor asperges en Veiling ZON nam het fantastische initiatief een aspergewinkel te openen. Een van de argumenten was dat men de consumptie van asperges boven de rivieren wil bevorderen. Ik vind dat goed, maar om die winkel dan in Den Bosch weg te zetten...

Ik heb de winkel bezocht: erg mooi. Maar de kwaliteit van de koopwaar vond ik bedroevend: deze asperges zouden er in onze thuiswinkel niet in komen. Ik vertelde dat de man achter de toonbank, maar hij vond dat er ‘een heel redelijk product’ lag. Ik ga er maar vanuit dat het een ongelukkige momentopname was, want zo moet je volgens mij geen reclame willen maken.

Demodag erin houden

De afgelopen jaren was er eind juni een demodag voor asperges. Dat is ooit op ons bedrijf ontstaan. Dit jaar gaat de dag niet door. Als het de bedoeling is de demodag in het vervolg elke twee jaar te houden, dan snap ik dat. Maar verdwijnt die van de agenda, dan vind ik dat zonde. Het is goed voor de sector om op vaste momenten onder praktijkomstandigheden een overzicht voorgeschoteld te krijgen van alle nieuwe ontwikkelingen. Dat zet je aan het denken over mogelijk nieuwe investeringen.

Of registreer je om te kunnen reageren.