teeltgeluid

‘Het Faunafonds heeft eindelijk uitgekeerd’

Kees Appelman in Andijk oogstte vorige week donderdag zijn eerste broccoli, van het ras Corus. De startdatum viel hoogstens enkele dagen later dan in andere jaren, geeft hij aan.

Nachtvorst en wat koude nachten in april remden de groei af, maar in de weken daarvoor was de groei behoorlijk opgeschoten. De planten waren opgekweekt als kluitplanten (speedy’s). Tijdens de teelt werd het gewas niet afgedekt met vliesdoek. “We hoeven geen vroege broccoli, omdat we volop werk aan de pioenen hebben. Daarmee zijn we een paar jaar geleden begonnen.”

Geen katteogen

De kwaliteit van de broccoli is zonder meer goed. “Nagenoeg zonder katteogen. Er zijn jaren bij dat dat wel anders is. De reden? Goede vraag. Het gewas is ook vrij van insecten. Enkele weken geleden hebben we wel even last gehad van aardvlooien, maar in alle plantingen is nog steeds niet gespoten met insecticiden.”

Schade van ganzen

Het gewas heeft wel onder micronet gelegen; dat vervroegt een beetje, maar diende op de eerste plaats om ganzenvraat te voorkomen. “Vorig jaar ging het door ganzen fout, op 4 hectare lag de helft van de planten eruit. Dan word je wel voorzichtig.” Het Faunafonds heeft een tegemoetkoming in de ganzenschade uitgekeerd, maar wel na de nodige vasthoudendheid. “Het ene na het andere formulier wat ingevuld moest worden kwam binnen, en iedere keer met dezelfde vragen. Maar laat ik er niet te negatief over doen, want uiteindelijk is het goedgekomen.”

Rassenkeuze

Een weekje na het begin met Corus, is het ras Ironman aan de beurt. “Ons hoofdras, daar zijn we wel even mee bezig. Dan beginnen we ook in het ras Malibu, die hadden we vorig jaar ook en is toen goed bevallen.”

Nieuw herbicide nodig

Appelman wil nog wel wat kwijt over de onkruidbestrijding, of beter gezegd over de toenemende moeilijkheden daarmee. Middelen als Centium, Butisan S of Lentagran laten meer ‘vuil’ staan dan wenselijk is, constateert hij. Vooral perzikkruid en ganzevoet worden steeds problematischer. Voor koolsoorten moet er snel een nieuw herbicide komen: “eentje die écht afdoende werkt.”

Appelmans pleidooi wordt desgevraagd onderschreven door Marco van Soesbergen van toeleverancier CAV Agrotheek. “Het probleem is dat het areaal kool te klein is om daar serieus middelonderzoek voor op gang te krijgen.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.