teeltgeluid

‘Slechte prijzen maar vlotte opkomst wortels’

“De afzet is goed, er gaat veel weg, maar de prijzen zijn nog steeds zeer slecht”, schetst peenteler Aard Robaard in Dronten de ongunstige situatie waarmee hij en zijn collega’s geconfronteerd worden.

Als mogelijke reden wijst hij op de goede producties in landen in Oost-Europa, België en Duitsland, plus de Rusland-boycot voor agrarische producten. “Was die boycot er niet, dan zou het er nu absoluut beter voorstaan. Maar zo slecht als het nu is, heb ik het niet eerder meegemaakt”, aldus Robaard op 18 mei.

21 millimeter

Midden vorige week stond zijn eerste nieuwe peen weer boven de grond, na een vlotte opkomst. In week 19 werd die peen gezaaid, op in april getrokken (aardappel)ruggen. Het ras is Nerac, met 1,7 miljoen geprimede zaden per hectare. Vervolgens viel er 21 millimeter regen. “Het was nog niet echt droog, maar dit was wel de eerste neerslag van betekenis sinds enkele weken.”

Zuinig op grond

De peen staat op grond met 35 tot 42% afslibbare delen, na wintertarwe. Dit gewas kreeg vorig voorjaar 40 ton rundveedrijfmest per hectare toegediend, na de teelt nog aangevuld met 18 ton vaste rundveemest per hectare.

“Op deze manier voeren we alle fosfaat en kali met organische mest aan. We doen dat uit het oogpunt van duurzaamheid; je moet zuinig zijn op je grond, voor jezelf én voor generaties na jou. We volgen deze aanpak sinds 2003. In dat jaar startten we met de bouwplanopzet die we nog steeds aanhouden.”

Meer weerbaarheid

De effecten van deze aanpak vertalen zich vooral in meer zekerheid in productie en kwaliteit, geeft Robaard aan. “En we zien het organischestofpercentage in de grond ook wel iets stijgen. Dat is al een gunstige ontwikkeling. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat de weerbaarheid van onze grond moet worden versterkt, tegen extreme neerslag en perioden van droogte. Ruimte geven aan organische mest is voor ons een manier om daaraan te werken.”

Laatste zaaisel

Voorafgaand aan het ruggen trekken is bemest met 250 kilo KAS per hectare, vooral om de vertering van het tarwestro op gang te houden. Eind vorige week zaaide Robaard de laatste peen, ook met het ras Nerac. “Die is op wat lichtere grond gezaaid met 1,6 miljoen zaden per hectare.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.