teeltgeluid

928 bekeken

‘Met een dikke jas volgens schema spruiten geplant’

Kommer Jongejan zit op woensdagmiddag 3 mei achter zijn computer. Voor 15 mei moet de Gecombineerde opgave binnen zijn.

“Dat is zo’n werkje dat je maar uitstelt en met mooi weer heb je er helemaal geen zin in. Maar het moet, dus vanmiddag ben ik er maar eens voor gaan zitten. Het levert trouwens ook nog geld op.”

Op 25 maart gingen de eerste spruitenplanten de grond in, het ras was Abacus. Voor 5 en 15 mei staan de laatste plantingen op de rol met Steadia. “Tot nu toe hebben we geplant met een dikke jas aan, het was vooral koud. Vorige week heeft het hier in Rockanje nog gehageld. Je ziet dat ook aan de ontwikkeling van de planten. Ze groeien wel en de vroegste plantingen zijn ook verder in hun ontwikkeling dan de latere, maar het gaat toch allemaal best wel langzaam. Ze zijn toch wat achter in hun ontwikkeling.”

Het planten verliep wel geheel volgens planning. “We konden de dagen uitkiezen om te planten. We werken met scholieren en die zijn niet altijd beschikbaar, maar dit jaar konden we ons daar gemakkelijk aan aanpassen. We hebben geen verlet gehad.”

Welkom buitje

Een buitje van zo’n 5 millimeter op 2 mei deed de gewassen goed. “Anders hadden we zo langzamerhand de haspel tevoorschijn moeten halen, want de ondergrond is nog wel vochtig, maar de bovengrond begon toch droog te worden. Begin deze week leek het erop dat we zelf aan de slag zouden moeten, maar nu kunnen we er voorlopig weer even tegen.”

Minder wild

De druk van wild is tot op heden minder dan vorig jaar. “We doen wat we kunnen, we plaatsen knalapparaten waar dat mag en de jagers zijn ingelicht. Alleen als het niet goed groeit en ze vallen erop, dan valt er weinig tegen te beginnen.”

Hekel aan ‘vuil’

Alle plantingen kregen een basisbemesting met Sulfan. De onkruidbestrijding bestaat uit Centium plus Springbok. “Ik spuit dat kort na planten en wacht daarbij niet totdat het gaat regenen, want dat gebeurt toch wel een keer. Dat werkt goed, want als dat niet zo zou zijn, zou ik het zo niet doen. Ik heb namelijk een hekel aan ‘vuil’.” De komende periode staat vooral in het teken van schoffelen en de bijbemesting met de vloeibare meststof PowerBasic.

Slakkenkorrels bij de hand

Op de aanwezigheid van slakken is Jongejan alert. “In een perceel waar nog restanten van de groenbemester rammenas staat, kun je ze vinden. Ik probeer percelen met groenbemester als voorvrucht daarom zoveel mogelijk te vermijden. Ik heb niet op voorhand al korrels gestrooid, omdat ik de grond toen aan de droge kant vond. Nee, de temperatuur heeft niet zoveel invloed. Als het koud en vochtig is, kom je ze ook tegen. Het blijft gewoon opletten als de omstandigheden weer vochtiger worden.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.