Doorgaan naar artikel

‘Ineens die schrale wind, daar had ik best schrik van’

Johan en Jolanda Vissers telen op hun bedrijf in Rijsbergen diverse slasoorten, Chinese kool (in voor- en najaar), bleekselderij (voorjaar), prei (winter) en andijvie.

Johan Vissers: “Dat is inderdaad een behoorlijk afwisselende lijst, met het oog op risicospreiding en vanwege de afwisseling in het werk met deze gewassen. Dat houdt het werken plezierig, vinden we. Qua rentabiliteit zouden zou het misschien beter zijn te specialiseren in één of twee gewassen, maar daar kiezen we nu bewust niet voor. Zo proberen we zo klantgericht mogelijk te produceren, met de focus op kwaliteit. Daar komt bij dat we voor deze teelten grotendeels dezelfde machines kunnen inzetten bij het planten, schoffelen en de bemesting. Dat maakt dat de benodigde investeringen redelijk blijven. Dat doen we zo al dertig jaar.” Alle gewassen staan op zandgrond, met goede beregeningsmogelijkheden.

Zelfrijdende bandplanter

De eerste andijvieplanten, in 5 centimeter-perspotten, gingen rond 3 maart de grond in. Normaliter wordt deze teelt volvelds opgezet, deze keer op bedden met vier rijen per bed en 70.000 planten per hectare. De reden voor deze aanpassing is puur technisch: de zelfrijdende bandplanter die Visser normaal gebruikt, heeft de geest gegeven en moet grondig worden opgeknapt. “Dat valt overigens nog niet mee: vanwege de vergevorderde leeftijd van het apparaat is de verkrijgbaarheid van reserveonderdelen niet meer vanzelfsprekend.” Daarom is tijdelijk met een getrokken machine geplant. “Daar is niets mis mee, maar alleen voor de teelt op bedden.” Vanaf begin maart gedurende 26 weken iedere week geplant.

Schrale wind

De vliesbedekking werd op 29 april van alle plantingen verwijderd. Dat was op een zaterdag. Die dag was bewust gekozen: vanwege de beschikbaarheid van scholieren die de klus mee klaarden, en na de nachtvorst in de week daarvoor. “Ik heb geen vorstschade gezien, maar de dag nadat het doek eraf ging, was het weer wel erg schraal met veel wind. Daar was ik best bang voor. Ik heb op die zaterdagavond nog snel 10 millimeter water gegeven om die schrale omstandigheden zo veel mogelijk op te vangen. Dat is goed uitgepakt.” Van de eerste vier plantingen was het vliesdoek tussentijds al een keer verwijderd en teruggelegd om te schoffelen en bij te bemesten.

Hoge magnesiumvoorraad

De latere plantingen werden eind vorige week geschoffeld en bijbemest. Voor die bijbemesting gebruikt Vissers altijd magnesammon, waarmee hij naast magnesium dan ook zo’n 50 kilo zuivere stikstof per hectare geeft. “Aan de basis gaat er voor andijvie 100 kilo zuivere stikstof op, en een gelijke hoeveelheid kali. Dan geen magnesium, want omdat we al jaren op deze grond telen. Daardoor is de magnesiumvoorraad in de grond behoorlijk hoog.”

Oogsten naar de markt

Eind vorige week kon de eerste andijvie gesneden worden. “Of we dan werkelijk beginnen, hangt van de marktomstandigheden af”, aldus Vissers enige dagen eerder. “En het is dan de vraag of we al 12ers kunnen snijden. Volgende week (week 19) zal dat zeker kunnen.”

De afzet verloopt via The Greenery, waarbij een deel de producten rechtstreek gaat naar vaste afnemers. Van de sla gaat de helft naar de snijderij, en is de helft voor de versmarkt. De andijvie is voor 100% voor verse consumptie.

Probleem buitenrand

De eerste zeven plantingen zijn met het ras Nuance, de daarna volgende met Anconi (Rijk Zwaan). “Vorig jaar hadden we enkele plantingen met Anconi, naast Seance. Dat beviel goed, Anconi gaf in vergelijking met Seance wat donkerdere onderkanten. Vorig jaar hebben we wel een aantal plantingen met buitenrand, het zou mooi zijn als Anconi daarop wat sterker zou zijn.”

Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Vissers

bladgewassenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin