teeltgeluid

‘We dekken alle winterbloemkool af’

Christian Buijsman teelt van april tot december bloemkool in Lutjebroek, met zijn vader Jan en zijn broer Kees. Alle teelten liggen in de West-Friese regio, dus ook de winterbloemkool.

Zijn winterbloemkool heeft Buijsman altijd in Noord-Holland geteeld. “Het nut van telen in Zeeland of op Texel is uiteindelijk nihil gebleken”, stelt hij. “Wel kiezen we ervoor om al onze bloemkool af te dekken. We hebben in het verleden in onbedekt gewas vorstschade gehad, terwijl dat niet het geval was in een beperkt deel van het gewas waar toen wel doek op lag.”

De bedekking, een soort microklimadoek, gaat er in het najaar al op, alles bij elkaar was dat deze keer zo’n 20 hectare. “Gezien de hoeveelheid werk, kun je daar niet mee wachten totdat er vorst dreigt; er is dan onvoldoende personeel, en die willen in die periode ook nog op vakantie.” Het afdekken van het gewas gebeurt daarom al eind november, begin december.

Doek goed vastleggen

Het doek is 25 meter breed – passend bij de spuitsporen op 24 meter – en zo’n 200 meter lang. Ligt het gewas eenmaal onder doek, dan gebeurt er verder weinig meer, ook niet als er eens wat meer wind overheen gaat. “Het eerste jaar dat we op deze manier werkten, gebeurde het wel dat er wat gewas bloot kwam te liggen. Maar we hebben inmiddels genoeg ervaring opgedaan om te weten hoe we het doek op zijn plaats moeten houden.”

Ook tegen wild

Behalve als vorstbescherming, dient de bedekking ook om wild uit het gewas te houden. Vooral als het gesneeuwd heeft, en winterbloemkool zowat het enige groen in de polder is, kan het uit de hand lopen. “Alles wat vliegt, gaat dan op zoek. Vooral ganzen kunnen dan flink problemen geven”. De bedekking draagt niet bij aan vervroeging van de oogst. “Dat effect is er niet. Het gewas lijdt overigens helemaal niets van de bedekking.”

Goede winterbloemkool

In de week van 6 maart was de bedekking al van de gewassen af en was ook de bijbemesting zowat afgerond. Buijsman is tevreden over de gewasstand. “Het staat er gewoon goed op. Ik verwacht dat we de laatste week van maart of de eerste week van april goede winterbloemkool kunnen snijden”.
Het eerste ras wordt Fleet (Clause). “Die wordt niet zo heel veel geteeld, maar wij kunnen er goed mee uit de voeten. We hebben Fleet al 6 of 7 jaar”. Daarna volgen rassen als Marcastle (Syngenta), Pascalle en Balak (Bejo).

Uitstel van planten

Met de vroegste bloemkool vlotte het midden vorige week (8 maart) nog niet echt, met behoorlijk wat potplanten op het erf, en te natte grond. Op dat moment bestond te verwachting om in of net na het weekend te kunnen beginnen. “De laatste jaren konden we weliswaar eind februari of begin maart al vaak starten met planten, maar als dat deze keer op (maandag) 13 maart wordt, is dat ook nog mooi op tijd. De potten planten we met een Perdu. We starten met het ras Abeni, daarna volgen Easytop en Bering. Daar gaat dan direct het doek op, dat we op de winterbloemkool hebben gehad.”
Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.