weblog

‘Vroege asperge door gunstig winterweer’

In tegenstelling tot vorig jaar is het verloop van de huidige winter goed voor de aspergeplanten. Er is niet te veel regen gevallen en door de vorst zijn de planten mooi in rust gegaan in afwachting van een nieuw seizoen.

Vorig jaar rond deze tijd stond er nog water tussen de bedden en konden we pas drie weken later beginnen met opploegen en folie leggen. Dit jaar zijn we vorige week al volle bak aan de slag gegaan, maar wel pas op vrijdag, toen de stormachtige dagen achter de rug waren. Er zijn echter collega’s die al eerder folie hebben gelegd en minitunnels geplaatst.

In de kas startklaar

In de kas staan we startklaar voor het komende seizoen. Het is een mooi gezicht met die folie over de ruggen in het licht van een zonnetje in de kas. De planten zijn vorig jaar geplant en Pasen valt dit jaar laat; daarom stoken we niet en wachten we op het effect van dat zonnetje. Op basis daarvan zouden ze toch voldoende vroeg moeten zijn om ze vol te kunnen oogsten totdat het buitenseizoen begint.

Voorbereidingen voor nieuwe aanplant

De voorbereidingen voor een nieuwe aanplant verlopen voorspoedig. We hebben gekozen voor twee vroege rassen; Gijnlim en Prius. De cijfers die Prius volgens de zaadfirma scoort, zijn prima; hopelijk is het ras inderdaad zo vroeg met mooie dikke asperges. Ik vind het toch een beetje een gok, maar we hadden ook geen keuze, want andere planten waren er niet meer.

Bewuste keuze voor vroege rassen

We kiezen wel bewust voor vroege rassen, omdat ik later in het seizoen – in juni – steeds meer afzetproblemen voorzie. Er is de laatste jaren best veel nieuw aangelegd met latere rassen. Ik denk dat er in verhouding dan te veel asperges op de markt komen, ook omdat de consument op een gegeven moment genoeg heeft van asperges, omdat ze steeds vroeger al in de winkels liggen. Zelfs van iets wat lekker is, kun je op een gegeven moment te veel krijgen …

Walter Gubbels. - Foto: Bert Jansen
Walter Gubbels. - Foto: Bert Jansen

Of registreer je om te kunnen reageren.