teeltgeluid

‘Tijd begint te tikken voor bewaarpeen’

Bijna alle peen die Aard Robaard in Dronten in de bewaring heeft gezet, staat daar nog steeds.

“Het is echt heel slecht, eigenlijk al vanaf vorig jaar zomer. Dat is het gevolg van het feit dat de retail in België, maar zeker in Duitsland, het liefst regionaal geteeld product wil hebben. Kennelijk zijn daar afspraken over en kunnen ze het regionaal invullen omdat ook de arealen zijn uitgebreid. Deze trend is er natuurlijk al langer, maar het is voor het eerst dat dit zo duidelijk tot uiting komt”, vertelt Robaard op 23 maart.

“Voor de Nederlandse peenteelt is dat wel een zorgelijke ontwikkeling, want dan moeten we het voortaan vooral van Oost-Europa hebben. Alleen zijn de teelten daar dit jaar ook goed gelukt, dus hebben ze zelf voldoende. Dat betekent dat er nauwelijks vraag is geweest.”

Afwachten hoe snel Zuid-Europa gaat oogsten

“Het wordt afwachten hoe snel ze in Zuid-Europa aan het oogsten van de nieuwe peen toe zijn”, zegt Robaard, “misschien valt daar een gat waar we met onze Nederlandse peen nog van kunnen profiteren. Aan de andere kant: hoewel de peen die in de koelcel zit nog steeds van goede kwaliteit is, begint de tijd natuurlijk wel te tikken. Op een gegeven moment moet die peen een keer het handelskanaal in.”

Zelfde voet verder op gemengd bedrijf

Robaard is vrije teler. Zijn afzet verloopt via commissionairs en gaat naar Nederlandse, Belgische, Duitse en Poolse verwerkingsbedrijven. Hij teelt naast 30 hectare B-peen met het ras Nerac 90 hectare wintertarwe, 20 hectare Conference-peren en nog uien en fritesaardappelen.

Ondanks de marktsituatie zijn de plannen voor peen richting het nieuwe seizoen ongewijzigd. “Als deze ontwikkeling verder doorzet, moeten we misschien iets anders gaan doen, maar voor het komende seizoen in ieder geval nog niet. Dat is ook het voordeel van een breed opgezet gemengd bedrijf; we hebben meer ijzers in het vuur.”

Vertering stroresten

Robaard voorzag de percelen voor peen in het najaar van dierlijke mest voor de fosfaat- en kaliumvoorziening. In november werden de percelen geploegd. In april staat het frezen van de rijen op de rol; kort daarvoor wordt 250 kilo KAS per hectare gestrooid. Die stikstof is nodig voor het verteren van de stroresten van de voorvrucht wintertarwe. Een paar weken later volgt in mei het zaaien.

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.