teeltgeluid

‘Over twee maanden tijdelijk peen uit Italië’

De oogst van waspeen gaat ook in deze tijd van het jaar dagelijks door”, vertelt Mart Ouwehand uit Katwijk. “Is het slecht weer, dan moet je vaak wat harder werken.”

Het gewas is afgedekt met achtereenvolgens een laag stro, folie, en weer een laag stro. Alles bij elkaar komt dat neer op zo’n 45 ton stro per hectare. Het is woensdag 22 februari, voor de volgende dag wordt storm voorspeld, met name langs de kust in Noord-Holland. Juist in deze regio – in de kop van Noord-Holland – is hij aan het rooien. “Als het goed is afgedekt, blijft het wel liggen. We gaan er gewoon vanuit dat het goed gaat.”

Mokum en Coreo

Het hoofdras is Mokum, aangevuld met het ras Coreo in de winter. “Daar zitten we nu in vanaf begin februari. Dat gaat tot op heden goed. Met Mokum hebben we ook weinig problemen gehad, op een enkele hoek na met wortelknobbelaaltjes. Die peen is niet verwerkt”.

Verwerking tot snackpeen

De gerooide peen wordt direct op het land in stukjes van 4 tot 6 centimeter gesneden. Hierbij gaat het dus om ongewassen product. “Dat is nooit een probleem, we zitten op goed ontwaterde zandgronden.” Op het bedrijf in Katwijk wordt het product verder uitgezocht, gewassen en in drie maten gesorteerd, in de range van 10 tot 25 millimeter. De eindbestemming is snackpeen. “We hebben jaarrond vers product, die telen we van Katwijk tot aan Den Helder toe. Over twee maanden gaan we naar Italië, vanaf begin mei hopen we daar zo’n zes à zeven weken aan de gang te zijn. We rooien daar ook met onze eigen machines, die transporteren we daarnaartoe. We hebben besloten dat in eigen hand te houden, anders is het altijd wel wat. Lokale mensen zorgen voor de teelt, peen telen kunnen ze er wel erg goed.”

Kijkje in Italië

Ze zitten voor het tweede jaar in Italië, na omzwervingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje. “In Duitsland zaten we in de Pfalz. Dat was daar wel toe doen, maar het was lastig om grond te krijgen. In Frankrijk was het moeilijk, Fransen zijn een ‘bijzonder’ volk. In Spanje zaten we ergens onder Sevilla, daar lukte het ook niet.”

De teelt in Italië start begin november, net als in eigen land valt de keus daar op het ras Mokum. Hoe de teelt erbij staat, was midden vorige week niet helemaal duidelijk. “Morgen ga ik er juist heen, dan weet ik het exact. Het zal wel goed zijn, al vroor het er een maand geleden wel. Dat was bijzonder. Aan de planten was daarna niets te zien, op wat verkleuring na.”

Alles op huurgrond

De teelt staat in binnen- en buitenland op huurgrond. Behalve het rooien nemen loonwerkers de werkzaamheden voor hun rekening. Dat geldt ook voor het werk na de teelt, als het weer verwijderen van de strobedekking, voorafgaand aan het ploegen. “Dat is te veel om te laten liggen, het materiaal is nog mooi om er compost van te maken.”

De eerste zaai van de nieuwe peen start vanaf eind februari/begin maart. “Regen en weder dienende. Alles gaat op bedden met vier rijen op een bed, de eerste 12, 13 hectare gaat onder plasticfolie voor vervroeging.”

Of registreer je om te kunnen reageren.