Doorgaan naar artikel

‘Witlof profiteert van de schaarste aan groenten’

“Voor het vroegste witlof met nieuwe wortels is Ecrine een mooi ras”, concludeert Albert Bruins in IJsselmuiden. Op 10 november werden de eerste wortels opgezet en op 1 december werd het eerste nieuwe lof geoogst. “De productie was voldoende en de kwaliteit was goed.”

Het ras werd twee weken geoogst, daarna volgde Atlas. “Dat is al een vrij oud ras, maar die doet het nog steeds goed. Het is een bedrijfszeker ras met een hoog soortelijk gewicht. Dat is mooi meegenomen als het om de productie gaat.” Tot in de eerste week van januari werd Atlas geoogst, daarna was het de beurt aan Ombline. “In het begin bleef Ombline wat aan de (te) korte kant, maar inmiddels zit het ras mooi op lengte. Dat te korte komt door de onrijpheid van de wortels. Achteraf gezien hadden we die wat eerder moeten zaaien, of iets rijper moeten laten worden. Maar goed, het heeft twee weken gespeeld en je zag ze iedere dag wat langer worden. Nu zitten we op de drie stuks in een verpakking van 500 gram, waar we op telen.” Ombline blijft het ras tot oogsten eind maart. Daarna komen nog Flexine en Vintor aan bod.

Gezonde wortels

Over de kwaliteit van de rassen op nieuwe wortels heeft Bruins geen klachten. “Het zijn gezonde wortels en gezonde kroppen. Bovendien groeit het gemakkelijk.” Bij Ombline start hij met een watertemperatuur van 20 graden en 19 graden lucht. Dat loopt geleidelijk af naar 18 en 16 graden. “Dat is wat hoger dan waar de meeste telers nu op zitten, maar die hebben het ras Topscore. Ombline vraagt gewoon wat hogere temperaturen. Het gaat er in ieder geval niet sneller door.”

Ruim aanbod

Bij de vraag naar witlof kan Bruins merken dat er schaarste heerst van diverse andere groenten. “Ook de vaste klanten bestellen meer dan we gewend zijn.” Dat werkt ook door in de prijsvorming. “Die zit op 90 cent tot €1. Nee, dat is niet extreem hoog als je hoort hoe weinig er is van andere groenten, maar er is ook ruim voldoende aanbod aan witlof. In dat opzicht profiteren we wel, want ik vrees dat de prijzen bij de huidige producties anders een stuk lager waren geweest. En de vraag zit op een gegeven moment ook aan zijn maximum. Mensen blíjven niet constant witlof eten …”

Gunstig vooruitzicht

Toch gaat Bruins de komende periode met vertrouwen tegemoet. “De situatie in andere groenten blijft nog wel even zo. Verder gaat het produceren gemakkelijk en is de kwaliteit goed. De prijzen zullen voorlopig nog wel op dit niveau blijven, dus alles bij elkaar ziet het ziet er voorlopig gewoon gunstig uit.”

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Bruins

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin