teeltgeluid

’Vorst tot 10 centimeter gunstig voor structuur’

Voor Nico Hoogendoorn in het Noord-Hollandse Slootdorp staat woensdag 1 maart in week 9 in zijn agenda te boek als de dag waarop het planten van broccoli kan beginnen. “Maar de praktijk leert dat het meestal wel week 10 is voordat we met planten aan de slag kunnen”, zegt hij op 8 februari.

Ten opzichte van vorig jaar verandert er niet zoveel in de aanpak van Hoogendoorn. Zijn vroegste planten staan in 96-trays en de volgende komen in 228-trays. Het vroegste ras is Tinman, daarna volgt Parthenon met Spaanse planten en dan is Ironman aan de beurt. “Dat zijn de hoofdrassen; we telen ook nog wat Sirtaki en Kuba.” Over hoe de planten er bij zijn Noord-Hollandse plantenkweker bijstaan, laat hij zich binnenkort informeren.

Ploegen kort voor planten

Voor de nog uit te voeren werkzaamheden staat Hoogendoorn in de startblokken. “We moeten nog varkensdrijfmest uitrijden. Dat zal wel na de komende korte periode met matige nachtvorst worden. Het ploegen doen we sowieso pas kort voor het planten.”

Of de eerdere vorst invloed heeft gehad op de structuur van de grond zal nog moeten blijken. “De vorst heeft tot 10 centimeter diep in de grond gezeten. Dat is voor de structuur natuurlijk altijd gunstig, maar hoe dat precies uitpakt is altijd even afwachten.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.