teeltgeluid

‘Witlofras Topmodel heeft geen top model’

Herman Leijten oogstte op 16 oktober zijn eerste biologische witlof, na ruim vier maanden ‘zomerstop’. Het ras was Vintor met een productie van zo’n 45 kilo per bak van 1,20 bij 1,20 meter.

Het trekregime van Leijten in Tollebeek (Flevoland) start met 20 graden water- en 18 à 19 graden luchttemperatuur. Na 10 dagen gaat de watertemperatuur omhoog naar 22 graden om na enkele dagen weer te zakken naar 19 graden. “Na 23 dagen is het lof dan oogstrijp. Het is de eerste keer dat wij zo laat nog met oude pennen in de weer zijn. De kwaliteit was redelijk, want de pit zat aan de hoge kant.”

Het volgende ras werd Topmodel. “Maar dat model vind ik zeker niet top”, grapt Leijten. “De kroppen zijn gedraaid alsof de wortels nog niet rijp zijn, maar dat kan natuurlijk niet.” In de loop van week 49 volgt de overstap naar de eerste oogst van nieuwe wortels.

Dikke wortels

De resultaten van de wortelteelt stemmen Leijten tot nadenken. “Ze zijn in september/oktober, na de natte periode, hard gegroeid. Het zijn over het algemeen dan ook dikkere wortels waarvan er minder in een kuubkist gaan. Er zijn weliswaar minder wortels van een hectare gekomen, maar we hebben dit jaar meer kuubkisten nodig en dus meer koelkosten. Bovendien gaan er minder wortels in een trekbak. Bij de eerste Atlas zitten we op zo’n 380 tot 400 wortels in een bak. In de loop van volgende week zullen we zien hoe de productie daarvan is”, aldus Leijten op 28 november. Door de dikte is verenkelen niet mogelijk, maar ook niet nodig, want de wortels staan ruim genoeg.

Goede wortelinhoud

Bij de nieuwe wortels is het weer even experimenteren voordat het juiste trekregime gevonden is. “De wortels zijn iets zwakker door de snelle groei. Daardoor zijn ze ziektegevoeliger, ik zie hier en daar een beetje Sclerotinia. Het is even afwachten hoe dat zich ontwikkelt.” Over de wortelinhoud toont hij zich tevreden. “De stikstofgehalten zijn wat hoger dan gebruikelijk. Dat zou meer kilo’s betekenen, maar dat moet nog maar blijken.”

Tevreden over prijzen witlof

Over de prijsvorming eind november toont hij zich tevreden, hoewel hij er onmiddellijk op wijst dat prijzen van € 11 tot 12 voor 5 kilo, inclusief de doos, ook wel nodig zijn bij zeer lang bewaarde wortels. “Je hebt toch zo’n 12,5 cent per wortel aan koelkosten en de doos kost 50 à 60 cent. Je komt uit op zo’n € 2 per kilo witlof. In de tweede week na onze herstart zakte de prijs onder € 10 per doos. Dan kom je in de gevarenzone.”

Bekijk actuele prijzen van witlof en maak zelf prijsvergelijkingen

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.