Doorgaan naar artikel

‘De spruiten hangen kris kras door elkaar’

Freek Boudeling in Sint Philipsland zit in de derde oogstweek van zijn spruiten. “Op 27 november zijn we begonnen. Het loopt wel aardig.”

Martinus moest hij wel wat hoger afzagen door aantasting van koolvlieg en trips. “Dan laat je toch wel wat kilo’s liggen. De Steadia waar we nu inzitten is wel goed van kwaliteit, alleen die zijn op plaatsen door de sneeuw van begin deze week flink gaan hangen, soms kris kras door elkaar. Dat maakt het plukken op die plekken wel lastig. We zitten op onze 2-rijer tegenover elkaar, proberen elkaar te helpen om ze op te rapen en zo maken we er het beste van. Maar we rijden een tandje lager, het kost dus ontegenzeggelijk meer uren”, vertelt Boudeling op 14 december.

Slecht wortelgestel

Het feit dat er planten scheef hangen, komt niet alleen door de sneeuw. “In september was het hier behoorlijk nat. Die planten zijn toen min of meer van de wortel gegaan en hebben nu dus geen goed wortelgestel. Er hingen er al wel wat door regen en wind. Tot 10 dagen geleden ging het nog prima, maar sinds deze week gaat het op plekken echt moeizaam. De slechtste plekken apart gaan plukken vind ik niet nodig, daarvoor zijn ze te klein.”

Door sneeuw en ijs zijn de spruitenplanten bij Freek Boudeling op plekken flink scheef gaan hangen, wat het plukken behoorlijk bemoeilijkt. Foto: Peter Roek

Door sneeuw en ijs zijn de spruitenplanten bij Freek Boudeling op plekken flink scheef gaan hangen, wat het plukken behoorlijk bemoeilijkt. Foto: Peter Roek

Weinig trips

De druk van trips viel rond Sint Philipsland wel mee. “In Martinus dus wel, maar in Steadia vind je vrijwel geen trips en ook de Albarus en Hemera hebben nauwelijks last van. Hier in de buurt staan verder ook geen spruiten, wel uien, maar met wekelijkse bespuitingen hebben we het hier onder controle weten te houden.”

Preventief werd er ook behandeld tegen schimmels. “Tijdens die vochtige omstandigheden was ik wel bang dat er Ligt Leaf Spot in zou komen, maar dat is niet gebeurd. Ook andere schimmels kom ik niet of nauwelijks tegen.”

Redelijk goede prijzen

Viel de productie van Martinus wat lager uit, die van Steadia zit op een normaal niveau. Van Albarus en Hemera verwacht Boudeling dat ook. De oogst loopt tot in de tweede helft van februari. Boudeling hoopt dat de prijs tot die tijd op het niveau blijft van wat het voor hem het hele seizoen al is. “Het kan altijd beter natuurlijk, zoals vorig jaar bijvoorbeeld, maar als we dit redelijk goede niveau kunnen vasthouden, dan mogen we daarover in ieder geval niet klagen.”

Glazige spruiten

Kwalitatief zijn de spruiten goed. “Het is ondertussen wel een natte bende op het veld, maar de spruiten hebben daar nog niet van geleden. Wel zie je soms wat glazige spruiten, maar dat trekt bij als je ze kans geeft rustig op te drogen. Of het nadelig is in het handelskanaal weet ik eigenlijk niet, maar oogsten onder droge omstandigheden zal wel beter zijn, alleen dat heb je in de winter meestal toch al niet.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Freek Boudeling

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin