teeltgeluid

‘Slakken vormen de grootste bron van zorg’

De spruiten van Freek Boudeling in het Zeeuwse Sint Philipsland hebben zich voorspoedig ontwikkeld. “We hebben overwogen om ze te toppen, maar dat uiteindelijk niet gedaan. Ik ben ook wel tevreden over hoe de gewassen er nu bijstaan”, zegt Boudeling op 3 oktober.

De spruitenteler begint op zijn vroegst half november aan de oogst. Voor die tijd is hij te druk met het rooien van zijn aardappelen en uien. “Ons bedrijf is zo ingericht. Als we al eerder aan de spruiten zouden willen beginnen, moeten we het arbeidstechnisch anders inrichten. Onze spruiten gaan naar Van Nature. Het klopt dat we nu een deel van de goede prijzen mislopen, maar dat is een keuze. Ik hoop maar dat het, net als vorig seizoen, op deze voet verder gaat.”

Minder bijbemest

De stugge groei die het ras Martinus begin augustus vertoonde, is bijgetrokken. “Nee, ik heb de spruiten niet extra bemest Er lag al een behoorlijk basisbemesting onder en die is later pas goed gaan werken. Ik heb het sowieso rustig aan gedaan met de bijbemestingen. Ik weet niet precies uit mijn hoofd hoeveel, maar we hebben zeker minder bijgestrooid dan in andere jaren.”

Slakkenkorrels strooien

Minder strooien geldt niet voor de slakkenkorrels. “Slakken vormen wel de grootste bron van zorg. Je moet de momenten uitkiezen dat het gewas (vrijwel) droog is en de korrels op de grond even blijven liggen voordat ze oplossen. Want anders heb je er nog niets aan. De afgelopen periode regende het hier iedere dag wel een beetje, dan heeft strooien weinig effect. Ik vindt nog een enkele slak, maar het valt mee. Een speciale machine om slakkenkorrels te strooien staat op mijn verlanglijstje. Nu strooien we de korrels over het gewas met onze kunstmeststrooier. Dan is het nog belangrijker dat het gewas droog is.”

Slakkenkorrels bij de spruitkool. - Foto: Stan Verstegen
Slakkenkorrels bij de spruitkool. - Foto: Stan Verstegen

Waterschade in aardappelen

Dat was begin september in ieder geval niet zo. “We hebben hier toen in een week tijd 160 millimeter gehad. In de spruiten is er nauwelijks schade, maar in één perceel aardappelen zit behoorlijk waterschade. Vorig jaar zag je dat soort taferelen in het Zuiden, dit jaar zijn Zeeland en Noord-Holland aan de beurt. Zo krijgt iedereen zijn deel.”

Alles onder controle

Op het gebied van insecten en schimmels heeft Boudeling alles goed onder controle. “Wel door regelmatig te spuiten, zowel tegen insecten met Karate en ook Tracer en Calypso als tegen schimmels met Rudis en Folio Gold. Al met al is de schade te overzien. Vooral koolvlieg was in een periode hardnekkig, maar ik ben tevreden met het uiteindelijke resultaat. De druk van trips viel hier wel mee, dat is op plaatsen wel anders. Ook de druk van light leaf spot valt dit jaar mee, maar dat is dit jaar overal zo.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.