teeltgeluid

‘IJsbergsla zo lang de voorraad strekt’

“We zijn nog ijsbergsla aan het snijden, maar het loopt wel een beetje op zijn eind. Nog een dag of tien, dan is het wel gebeurd”, vertelde Dave Smit van de firma Pater Broersen in Waarland op donderdag 19 oktober.

Pater Broersen bedient zijn vaste klanten nog, maar de stuksgewichten lopen terug. De laatste planten gingen 22 en 23 augustus de grond in, die hebben behoorlijk te lijden gehad van het slechte weer. “Wat we daarvan nog kunnen snijden gaat eraf. Het is ’zo lang de voorraad strekt’.” Zowel de harde wind als de grote hoeveelheid neerslag, 300 millimeter in de maand september, plaagden het gewas.

Wisselende resultaten

Smit noemt de prijs reëel, met € 3,75 tot 4,- per doos. “Dat is een goede prijs. Zeker bij een meevallend oogstpercentage. Dat wisselt echter sterk per regio. De prijs staat wel onder druk, vanwege de overstap deze week (week 43) van veel vaste klanten naar Spaanse ijsbergsla.

Terugblikkend kun je vaststellen dat de teelt de meeste tijd netjes verliep. De prijs was in het begin slecht, om op het eind nog wat aan te trekken. Het financiële resultaat zal per teler uiteenlopen, afhankelijk van het aandeel vrij verhandelbare sla.”

Boerenkool strippen

Tegelijk met de ijsbergslateelt loopt ook de waterteelt van Salanova en paksoi bij Pater Broersen op zijn eind. “Van de week oogsten we nog, langer doorgaan heeft geen zin. Die gewassen zijn voor ons een beetje een bijproduct.”

Wel is de oogst van spitskool nog volop aan de gang. Alles gaat de bewaring in voor uitlevering vanaf januari/februari. “Daarnaast plukken we boerenkool. Dat is struikboerenkool, de bladeren worden eraf gestript. Daar zijn machines voor, maar bij ons gebeurt dat nog met de hand.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.