teeltgeluid

‘Bestrijding in bloemkool niet laten versloffen’

Half september viel in Marknesse zo’n 150 millimeter regen in een tijdsbestek van 10 dagen. “Daardoor hebben de gewassen wel een klap gehad en door de lagere temperaturen groeien ze ook minder snel. Er staat dus in verhouding wat weinig blad op, maar het is niet zo erg dat ze van de wortel gaan”, aldus bloemkoolteler Matijs Beers.

Inmiddels zijn de percelen dusdanig opgedroogd dat ze goed begaanbaar zijn. Het was wel nodig om de gewassen een handje te helpen. “Ik heb 30 liter vloeibare meststof Folieplus Protein per hectare met de veldspuit over de gewassen gespoten, tegelijk met de schimmelbestrijding. Dat was zo’n 10 dagen geleden”, licht Beers zijn aanpak op 4 oktober toe. “Door al dat water spoelt de stikstof natuurlijk uit. Je moet de gewassen toch aan de groei zien te houden.” De basisbemesting bestond uit 120 kilo stikstof en kali en 30 kilo fosfaat per hectare in de vorm van een mengmeststof.

Weinig ziektedruk

Door het vochtige weer en regelmatig buien is het zaak de schimmelbestrijding nauwgezet uit te voeren. “De gewassen blijven in deze periode van het jaar nu eenmaal langer nat. We zitten op een schema van om de drie weken spuiten met Amistar Top of Folio Gold. De laatste plantingen krijgen zo vier behandelingen, de plantingen die we nu aan het oogsten zijn of binnenkort volgen hebben twee behandelingen gehad. De ziektedruk van Ligt leaf Spot, Mycosphaerella en Alternaria valt tot nu toe wel mee, maar je kunt de bestrijding niet laten versloffen.”

Ook de druk van insecten is vrij laag. “Je ziet bijna geen motjes of rupsen. Preventief hebben we wel bij iedere schimmelbestrijding Karate toegevoegd, maar de kritieke periode hebben we nu wel achter de rug.”

Oogstspreiding creëren

Ondanks het vele water heeft Beers in de afgelopen weken met zijn oogstwagen met oogstband goed door kunnen snijden. “We zitten mooi op schema. Deze week hebben we het wel wat rustiger. De bloemkoolrassen Aerospace en Guideline zijn van het veld, we oogsten nu Clarina en Faraday. Die rassen blijven het tot het einde van het seizoen. Bij de laatste plantingen hebben we ze steeds allebei naast elkaar geplant. Omdat Clarina iets sneller aan de oogst toe is, creëer je op deze manier een mooie spreiding. Tot op heden hebben we over de kwaliteit niet te klagen.”

Afzet ‘gewoontjes’

Ook over de situatie op de bloemkoolmarkt is hij redelijk positief gestemd. “De afzet verloopt gewoontjes en de prijzen zijn voor de tijd van het jaar van een goed niveau. In deze periode van het jaar zullen er geen pieken meer komen, maar mocht dat nog zo zijn, dan gaan we in overleg met onze afzetorganisatie, zoals we dat altijd doen als we dat zien aankomen. Dan worden er acties gepland om de verkoop te bevorderen en dan loopt het meestal wel los.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.