Doorgaan naar artikel

‘Verrassend verschil na ene of andere voorvrucht’

“We zijn nog niet aan het uitleveren”, vertelt Henk Klompe in Biddinghuizen (Flevoland) eind december over zijn biologische peen. “De eerste partij is ‘op januari’ verkocht, dat was voor de oogst al zo afgesproken.”

De laatste peen van in totaal 4,5 hectare werd op 22 oktober gerooid. “We hebben er drie oogstbeurten voor nodig gehad, met wat kleine onderbrekingen. De eerste oogstbeurt deden we een beperkte oppervlakte, toen was het eigenlijk te droog. We hebben besloten te wachten op wat neerslag. De peen stond op vrije zware grond, dus dat was goed te doen. Vervolgens is er zo’n 15 millimeter gevallen, daarna ging het een stuk beter.”

Peen na gras-klaver

Een deel van het gewas stond op grond waar tevoren gras-klaver stond, de rest stond op aardappelland. Dat gaf aanzienlijke verschillen. “De peen na gras-klaver is echt mooi: regelmatig, met een mooie vorm en een prima productie. Het is deze peen die we voor de oogst al hebben verkocht. De peen van het aardappelland is een stuk minder, vooral als je kijkt naar de productie: met zo’n 70 kisten per hectare, tegen 100 kisten peen van het gras-klavergedeelte.”

Verrassend effect

Hij vervolgt: “Dan merk je weer hoe groot het stikstofnaleverend vermogen is van deze groenbemestercombinatie. Bovendien draagt het bij aan een betere regulering van de vochthuishouding en van de beworteling. Het gewas bleef aan het eind dan ook langer groen, dat droeg ook bij aan de goede productie. We weten dat de aard van een voorvrucht een aanzienlijk effect kan hebben op het volgende gewas, maar een verschil van ruim 30 kisten per hectare was wel verrassend.”

Gangbaar langer groen

Problemen als de wortelvlieg en alternaria speelden amper parten. “Je zag wel dat het loof in vergelijking met vorig jaar wat sneller bruin werd, zodat je op een gegeven moment wel moest gaan rooien. Wat dit betreft kon je wel verschil zien tussen gangbare en biologische peen. Gangbare peen bleef vaak wat langer groen, zodat telers besloten het gewas vanwege de slechte prijsvorming wat langer op het land te laten staan.”

Weinig koelacties

De koelcel van Klompe staat deze keer niet helemaal vol. “Dan verwacht je dat je wat meer moet ventileren, maar dat blijkt mee te vallen. Het koelproces verloopt juist rustig, met 15 tot 20 koelacties per dag. Dat is opvallend weinig. Dat wijst erop dat het product weinig biologische activiteit vertoont en uitstekend te bewaren is.”

Stuggere grond

De grond is na de oogst gewoeld en geploegd; dat zijn de normale bewerkingen. Het woelen dient om wielsporen los te trekken, en deze keer ook wel als aanvullende bewerking na twee jaren zonder winter van betekenis. “Je merkt dat de grond daarop reageert: die wordt wat stugger, niet alleen op ploegdiepte, maar ook daaronder. Het ploegen ging vlot, het verloop van het najaar is wat dat betreft gunstig geweest. Daarvoor is zo’n 20 ton natuurcompost per hectare overheen gegaan.” De volgende teelt op dit perceel is nog puzzelen. “We hebben een nieuw perceel in omschakeling, dat moet je meenemen in je overwegingen.”

Auteur: Joost Stallen

Share this

Afbeelding
Henk Klompe

biologisch peenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin