teeltgeluid

1701 bekeken

‘Oké als we eind januari al klaar zijn’

Wim Peeters in Neer (Limburg) had zijn Chinese kool voor de bewaring eind oktober van het land af. Sindsdien is hij het biologisch geteelde product aan het uitleveren. Dat gaat op bestelling. “Nu is het rustig, maar zeker niet té rustig.”

De kool komt van twee percelen. Op beide percelen stonden de rassen Bilko en Emiko. Op een van de percelen had Emiko last van zwarte stippen, die kool is al weg. “Nu zijn we Bilko van dat veld aan het leveren, die was wat aan de lichte kant.” Half januari is het de beurt aan Emiko van het beste perceel, daarna volgt nog de laatste Bilko. “Half februari zijn we normaal gesproken wel klaar, dat zal deze keer niet anders zijn. Eind februari beginnen we met het planten van onze eerste prei onder doek. Vandaar dat we dan de Chinese kool ook weg willen hebben.”

Altijd wel alternaria

Nog een reden om niet al te lang door te willen gaan met Chinese kool in de bewaring is de aanwezigheid van alternaria. “Op biologische kool vind je altijd wel wat van die schimmel. De kwaliteit is nu nog mooi, dankzij een mooie nazomer, maar dat verandert in de loop van de tijd. En het is ook niet zo dat de prijs hoger wordt, zodat de extra uitval wordt gecompenseerd. Het komt er dan op neer dat je rendement steeds verder afneemt. Daarom vind ik het ook oké als we eind januari al door onze kool heen zijn.” Peeters levert de Chinese kool ingehoesd en verpakt in dozen.

Percelen met groenbemesters

De eerste Chinese kool gaat tussen 15 en 20 maart weer de grond in, dit zijn 4-centimeter perspotplanten die onder vliesdoek gaan. Het is nog even bekijken op welk perceel de Chinese kool geplant gaat worden. Op beide percelen waar die geplant gaan worden, staan momenteel groenbemesters, “Ik heb dit jaar een perceel gehuurd waarvan ik nog niet zeker weet of ik daar volgend jaar weer over kan beschikken. Daar staat nu een groenbemester op. Op mijn eigen perceel staat nu rogge, daar komt in principe prei op te staan.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.