teeltgeluid

‘Nieuwe middelen, anders gaat spruitenteelt ten onder’

Rond half november viel de oogst van spruiten bij André Noordhoek in Bleiswijk even stil. “Dat heb je liever niet, maar in die circa tien dagen heeft het gewas wel de kans gekregen om bij te groeien. De producties haalden daarna niet het normale niveau, maar het was wel een stuk beter.”

Toch bleef er fors meer sorteerwerk nodig, “Maar door de prijsvorming komen we al met al dit seizoen niet slecht uit. Ik had er veel minder van verwacht toen alles onder water stond. Toch zeg ik voor het volgende seizoen, liever een beetje minder verdienen en iets gemakkelijker telen. Ook om het geestelijk te kunnen blijven trekken, want zo’n seizoen gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Soms gokken

Begin december vroor het een nacht zo’n 7 graden en in die periode kreeg het gewas meer kleine nachtvorstjes te verwerken. “Daar herstelde ze moeizaam van. Dat is dan toch het gevolg van het matige wortelgestel, waardoor ze minder kunnen verdragen.” Op 12 januari wordt voor de komende dagen opnieuw vorst voorspeld. “Als het bij een paar graden blijft, dan kunnen de huidige gewassen dat wel hebben. Als het strenger gaat vriezen, dan hadden we achteraf gezien al wat meer weg moeten werken. Maar dat zijn keuzes en soms moet je gokken.”

Per week anders

Noordhoek heeft met zijn spruiten nog zo’n zes weken te gaan. “De kleinere telers stoppen rond deze tijd; de grotere hebben nog wat weken te gaan. Zoals het er nu voorstaat, zijn de vooruitzichten goed. Maar het blijven spruiten, per week kan de situatie weer anders zijn.” De rassen die nog op het veld staan, zijn Albarus, Aurelius, Petrus, Batavus en als laatste Splendus.

Nieuwe middelen

Half januari is Noordhoek ook al weer bezig met het komende seizoen. “Ik ben bezig met de planning voor het zaaien. In de rassenkeuze verandert er niet zo veel. Ik had eerst het plan om Belindus te schrappen omdat die aan de korte kant blijft en de spruiten dan tussen het blad zitten. Dan smetten ze snel. Maar het ras geeft nu toch ook mooie groene spruiten, dus we gaan er toch weer ‘een streepje’ van zetten.” Verder is de hoop gevestigd op nieuwe middelen tegen koolmot en trips. “Die moeten er echt komen, want anders gaat de teelt ten onder aan dit soort van zaken.”

Auteur:Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.