teeltgeluid

863 bekeken

‘Gelukkig weer Iron Man’

“We hebben twee weken wat rustiger aan gedaan, maar zijn nu weer vol aan de gang”, vertelt Jack Weel. Dat is uiteraard niet in de broccoli, want de laatste levering was van 26 oktober, ziet hij op de computer. “Dat was twee weken te vroeg voor het mooie.”

Hij levert nu sluitkool uit, én vorige week oogste hij enkele dagen bloemkool. “Normaal proberen we rond Sinterklaas klaar te zijn met de bloemkool, maar deze keer is er nog wat achteraan gekomen met de rassen Diwan (Hazera) en Rafique (Enza). Beide zijn voor de (zeer) late herfst, maar na uitstel van de bloemaanleg in september, zijn ze uiteindelijk nog voldoende uitgegroeid om te snijden. De kwaliteit was niet geweldig, maar nog wel de moeite waard. En er was vraag.”

Voor het eerst witte kool

De sluitkoolteelt betrof het afgelopen seizoen 2,5 hectare rode kool en 1,5 hectare witte kool. Die witte koolteelt was voor het eerst. “In plaats van savooiekool. Die hebben we altijd gehad, maar de markt daarvoor is erg klein. Als het niet loopt, merk je dat heel erg snel. De prijs voor de witte kool is trouwens ook niet echt wild. De 36ers doen 15 cent per kilo. Rode kool zit op 30 cent. We wachten in ieder geval niet af; als er vraag is, maken we het klaar. De cel mag wat mij betreft zo snel mogelijk leeg. De productie en de kwaliteit zijn overigens goed.”

Afwezigheid Ironman

Terug naar de broccoli: behalve over het vroege tijdstip van de oogst, had Weel soms ook bedenkingen bij de wisselende kwaliteit. Dat kwam vooral door de afwezigheid van het ras Ironman, blikt hij terug. “Dan moet je het doen met verschillende andere rassen en daar sprong er helaas geen enkele echt positief uit. Heb je dan ook nog geen of weinig ervaring met zo’n ras, dan wordt het lastig. Met Ironman heb ik die ervaring wel. Dan weet je op jouw grond en gegeven de weersomstandigheden wat te doen of laten voor een optimaal eindresultaat.”

Voor het komend seizoen ziet het er weer goed uit. “De plantenkweker heeft voldoende zaad van Ironman vastgelegd. Dat wordt de hoofdmoot, met Sirtaki en Malibu voor de vroegste teelt en voor laat wat Steel erbij.”

Percelen in het gras

De grond voor de vroegste teelt blijft de hele winter vast liggen, daar gebeurt niets aan. “Onze ervaring is dat je daar altijd vroeger op kunt, dan na bewerken voor of in de winter. Als de grond het toelaat en de planten zijn klaar, dan zetten we de frees erin; in dezelfde werkgang gaan ook de planten erin. Op de latere percelen staat nu nog gras. Dat doen we dit jaar voor het eerst: vanwege de vergroeningseisen en omdat het niet verkeerd is voor de grond.”

Een blend van korrelmeststof

De bemestingstrategie hangt af van de tijd van het jaar. Alle plantingen tot half april krijgen de helft van de bemesting vloeibaar gedoseerd met urean en Fertifos en de rest met korrelmeststof. “Dat laten we blenden, afhankelijk van wat de bodem volgens grondonderzoek nodig heeft.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.