teeltgeluid

‘Alleen de laatste zes rassen winterbloemkool’

De winterbloemkool van Dennis en Bas de Wit in Hoogkarspel groeit naar wens. “We hebben hier nauwelijks vorst gehad en de huidige voorspellingen gaan voor deze regio ook niet richting -10 of -12 graden Celsius.”

Er ligt ook wildnet op de bloemkool, vooral om eventuele harde, koude wind te breken. “Er zijn nog wel collega’s die vliesdoek leggen, maar de meeste kiezen voor wildnet omdat je daaroverheen ook kunstmest kunt strooien. Het doek moet je verwijderen en dat vinden wij te veel werk.”

Bijbemesting op ervaring

Het bijmesten gebeurt bij de eerste gelegenheid in februari. “Als het windstil weer is en er wordt een buitje voorspeld. Uiteraard moet de conditie van de grond het ook toelaten om niet meteen de structuur in de oogstpaden kapot te rijden.” De gift is een standaard hoeveelheid, gebaseerd op jarenlange ervaring. “Bij die lage bodemtemperaturen heeft stikstof meten geen zin, het mineraliseert toch niet.”

Rassen winterbloemkool

In verband met de werkplanning kiest De Wit alleen voor de laatste zes winterrassen. “Begin april zijn we bezig met aardappelen poten, bloemkool planten en vliesdoek leggen. Bovendien hebben we dan nog maar mondjesmaat personeel tot onze beschikking, want de Poolse arbeidskrachten zitten dan nog op de bedrijven waar ze tulpen broeien. De oogst van de vroegere winterrassen valt ook in de periode dat er nog volop (vaak mooie) Franse en Spaanse bloemkool is waartegen je moet concurreren. De supermarkten zitten dan meestal ook nog met buitenlandse contracten en hebben de focus nog niet op Nederlandse bloemkool. Kortom, dat alles bij elkaar maakt dat we voor deze aanpak kiezen.”

Opkweek planten

In januari en februari is het dus rustig, worden machines nagekeken, schoongemaakt en opgeknapt en staat het maken van plantschema’s op de ‘to do-lijst'. De vroegste planten in 8 en 6-centimeter perspotten heeft hij onlangs bij de plantenkweker bekeken. “Die staan er goed op. De ster-trays en de 228-trays zijn ook gezaaid, die ga ik binnenkort een keer bekijken.”

Strooien kalizout

In september en oktober werd op veel percelen al een grondbewerking uitgevoerd. Als het nog wat steviger wil gaan vriezen wordt na die periode kalizout gestrooid. “Dat doen we om het jaar voor het onderhoud. Omdat we niet jaarlijks strooien gebruiken we dan iets meer. Zo blijven de percelen goed op orde.”

Planning percelen

In de zomer werd al begonnen met het uitzoeken en inplannen van de percelen voor 2017. “Aardappelland is hier redelijk schaars. Om dat rond te krijgen, moet je dus tijdig beginnen. We ruilen het liefst met percelen waar tulpen op hebben gestaan. We hebben wel een aantal vaste contacten waar we grond mee ruilen of van pachten, maar voor die laatste 20 hectare is het ook wat krijg je aangeboden en wat niet. We proberen met de planning van de percelen zover mogelijk vooruit te kijken. Soms houden we al rekening met wat er in 2018 op willen gaan telen.”

Auteur: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.