Doorgaan naar artikel

‘Witlofprijzen: dit gaat nergens meer over’

Met de groei van de witlofwortels zit het wel goed, zowel in de Noordoostpolder als in Zeeland.

Dirk Spruit van Witloftrekkerij Spruit in Nibbixwoud gaat er vooralsnog vanuit dat het met het aantal wortels dat straks gerooid wordt, dan ook wel goed zal zitten. “Ook voor de roodlofwortels is dat zo. Vorig jaar stonden de wortels van het ras Redoria er slecht op vanwege problemen met de zaadkwaliteit. Nu verloopt de teelt normaal, dat is dus goed. Ons andere roodlofras is Festive van Novisem uit Baarlo, dat staat goed.”

Diep triest

Minder goed staat het met de prijsvorming: “25 tot 30 cent per kilo, dat is diep triest, knudde, dit gaat nergens meer over. In week 37 zakte de prijs echt in elkaar. Daarvoor bracht lof 50 tot 60 cent op, dat was ook al tekort. Het idee is gelanceerd om naar een minimumprijs te gaan. Hoe dat moet, weet ik nog niet, maar ik ben wel voor.”

Verkurking snijvlak

Vorig week ging de lofoogst met het ras Vintor zijn derde week in. Dat ging niet direct van een leien dakje, want aanvankelijk speelde de verkurking van het snijvlak parten. “Dat euvel ontstaat tijdens de trek, dat geeft misvorming omdat een deel van de krop wel doorgroeit, en een deel wordt geremd. Je kunt het probleem tegengaan door de wortels goed vochtig te maken en door ze langer te ontdooien. We zaten op twee weken ontdooien bij 3 à 4 graden, nu gebeurt het in drie weken bij 1 à 2 graden Celsius. Daaraan voorafgaand gaan de wortels onder de douche, zodat ze echt goed vochtig zijn. Het probleem is daardoor veel minder geworden.”

Geen Podium meer

Voorafgaand aan Vintor werd het ras Podium getrokken. “Dat ging. We telen liever Vintor. Het trekregime voor Podium is wat anders en er ontstaan wat gemakkelijker problemen als draaikroppen en dergelijke. Vintor past ons gewoon beter, we gaan dan ook niet door met Podium”. De trek met Vintor gaat door tot eind november, begin december.

AUTEUR JOOST STALLEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dirk Spruit

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin