teeltgeluid

1 reactie

‘Witlofprijzen: dit gaat nergens meer over’

Met de groei van de witlofwortels zit het wel goed, zowel in de Noordoostpolder als in Zeeland.

Dirk Spruit van Witloftrekkerij Spruit in Nibbixwoud gaat er vooralsnog vanuit dat het met het aantal wortels dat straks gerooid wordt, dan ook wel goed zal zitten. "Ook voor de roodlofwortels is dat zo. Vorig jaar stonden de wortels van het ras Redoria er slecht op vanwege problemen met de zaadkwaliteit. Nu verloopt de teelt normaal, dat is dus goed. Ons andere roodlofras is Festive van Novisem uit Baarlo, dat staat goed."

Diep triest

Minder goed staat het met de prijsvorming: "25 tot 30 cent per kilo, dat is diep triest, knudde, dit gaat nergens meer over. In week 37 zakte de prijs echt in elkaar. Daarvoor bracht lof 50 tot 60 cent op, dat was ook al tekort. Het idee is gelanceerd om naar een minimumprijs te gaan. Hoe dat moet, weet ik nog niet, maar ik ben wel voor."

Verkurking snijvlak

Vorig week ging de lofoogst met het ras Vintor zijn derde week in. Dat ging niet direct van een leien dakje, want aanvankelijk speelde de verkurking van het snijvlak parten. "Dat euvel ontstaat tijdens de trek, dat geeft misvorming omdat een deel van de krop wel doorgroeit, en een deel wordt geremd. Je kunt het probleem tegengaan door de wortels goed vochtig te maken en door ze langer te ontdooien. We zaten op twee weken ontdooien bij 3 à 4 graden, nu gebeurt het in drie weken bij 1 à 2 graden Celsius. Daaraan voorafgaand gaan de wortels onder de douche, zodat ze echt goed vochtig zijn. Het probleem is daardoor veel minder geworden."

Geen Podium meer

Voorafgaand aan Vintor werd het ras Podium getrokken. "Dat ging. We telen liever Vintor. Het trekregime voor Podium is wat anders en er ontstaan wat gemakkelijker problemen als draaikroppen en dergelijke. Vintor past ons gewoon beter, we gaan dan ook niet door met Podium". De trek met Vintor gaat door tot eind november, begin december.

AUTEUR JOOST STALLEN

Eén reactie

  • Gerald Langerak

    Mijn tip: een minimumprijs zou één van de resultaten kunnen zijn van een gestructureerd overleg tussen de grotere actieve witloftelers in Nederland. Tijdens de biënnale is daar ook over gesproken. Probeer eerst als informele groep een goede overleg - en samenkomst structuur te bouwen. Vervolgens zou je tot afspraken kunnen komen. De rest kan dan zien of ze mee gaan doen. De grote inkoop partijen in Nederland zouden daar bij gebaat zijn als er meer rust in het distributiekanaal komt. Fatsoenlijke en meer stabiele prijzen horen daar bij. Volgens mij is dat in ieders belang, inclusief de consument.

Of registreer je om te kunnen reageren.