Doorgaan naar artikel

‘We zullen de spruiten hoger moeten gaan zagen’

“Eigenlijk zijn we eind juni met de teelt opnieuw begonnen.” Daarmee duidt André Noordhoek in Bleiswijk nog eens op het dramatische seizoen vanaf planten tot dan toe. “Eind juni hebben we met de bemesting vreselijk zwaar bijgestuurd om het gewas een groei-impuls te geven. Tot nu toe mag ik zeggen dat dit goed heeft uitgepakt, maar gezien het weer voor de komende dagen kan het ook zijn dat het juist weer te hard gaat”, aldus Noordhoek op 7 september, balancerend tussen hoop en vrees.

Tel kwijt bij bespuitingen

Op de percelen met wateroverlast kreeg Noordhoek te kampen met koolmot. “Dat hebben we nu min of meer onder controle, maar de schade is al aangericht. We zullen hoger moeten zagen.” Een troost is dat iedere spruitenteler er momenteel mee te maken heeft. Bij de bestrijding is hij de tel kwijt geraakt. “Het waren er veel. Tracer, Karate, apart en gemengd, we hebben alles gebruikt wat mocht, en regelmatig in een kort tijdsbestek. Het heeft geholpen, maar volgens mij zijn we beter af met een goed middel waarmee we met een paar bespuitingen de zaak onder controle kunnen krijgen. Ik denk dat niet alleen wij als telers daar beter mee af zijn.” Bij de bestrijding maakte hij gebruik van luchtondersteuning. “Je komt iets dieper in het gewas, dat wel. Maar als een gewas niet goed groeit, dan schiet je er niet veel mee op.”

Vrees voor insecten

Wittevlieg stak inmiddels de kop op. “We hebben twee keer Movento gebruikt. Normaal werkt dat goed tegen wittevlieg, maar als het wortelgestel niet goed ontwikkeld is, hoe goed wordt het dan opgenomen? Ik ben benieuwd hoe het gaat met de komende warme, maar ook vochtige dagen in het vooruitzicht. Ik ben niet alleen benauwd voor wittevlieg, maar ik denk ook dat de koolmot weer de kop op zal steken, en wellicht ook koolvlieg. Het blijft een spannend seizoen.”

Onderuit met prijzen

Dat geldt niet alleen voor de gewasbescherming, maar ook voor de afzet. “Een tijdje ging de prijsvorming heel goed. Maar steeds meer telers beginnen te oogsten. De aanvoer stijgt dan en de vraag blijft momenteel achter, dan weet je wat er met de prijzen gebeurt. Het zou niet nodig moeten zijn, maar afstemming is onder telers een lastig onderwerp. Dus als je het momenteel niet geregeld hebt, en je bent afhankelijk van de vrije handel, dan ga je onderuit met prijzen van 50 tot 75 cent per kilo.”

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
André Noordhoek

spruitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin