teeltgeluid

laatste update:29 sep 2016

‘Wachten tot de vraag gaat aantrekken’

"Met de late gewassen gaat het beter dan met de vroege gewassen", stelt Henk Klompe vast. "De vroege gewassen, zoals uien, sjalotten en aardappelen zijn vroeg van het land gekomen, maar door het natte groeiseizoen vallen de producties tegen. Gewassen als pastinaak, witlofwortelen, pompoen en peen staan er nu op het oog duidelijk beter voor. Je ziet dat ook als je wat wortels uit de grond trekt. Ik moet zeggen, als bedrijf zullen we het dit jaar ook van die late gewassen moeten hebben, want tot nu toe heeft het nog niet al te veel opgeleverd."

Wat dit jaar duidelijk tot uiting komt, is het effect van een goede bodemstructuur en een goede voorvrucht. "Ik zie een duidelijk verschil tussen gewassen waar een goed gewas grasklaver heeft gestaan en waar dat niet zo is. Dat verschil is groter dan het effect van een bijbemesting met verenmeel. Dat hebben we op plaatsen ook gedaan om de groei erin te houden, maar een goede structuur en een goede waterdoorlatendheid hebben veel meer effect op een goede groei", concludeert de biologische teler.

Nu pas herfst

De gewassen peen beginnen inmiddels op hun retour te raken, het begint zo langzamerhand tijd te worden voor de eerste oogst. "We hebben al vraag gehad, maar de vroegste mogen nog wel wat uitdikken, zodat het soortelijk gewicht nog wat stijgt. Ze stompen al wel mooi af. De temperaturen zijn ook steeds nog aan de hoge kant geweest. Dan kost het te veel geld en energie om ze teruggekoeld te krijgen. Eigenlijk is de herfst deze week pas goed begonnen", aldus Klompe op 21 september.

Aantrekkende vraag

Hij verwacht de eerste over 2 tot 3 weken te rooien en in de koelcel te stoppen. "We zetten ze in de koelcel, omdat de markt momenteel nog wat lauwtjes is. De vroege peen is van het land en meestal niet bewaard. Die zijn dus van de markt. Telers die geen koelcel hebben, moeten nu kiezen, direct af land verkopen of bij een loonkoeler plaatsen. Dat is een afweging. Ik verwacht daarom dat er een moment komt dat er al veel peen weg is en de vraag zal aantrekken. Ik wil dat moment afwachten."

Afwachtende handel

Het effect van de problemen in Noord-Frankrijk, België en de Pfalz vallen tot op heden dus tegen. "Ja, vorig jaar begon de vraag zelfs al eerder aan te trekken. Het schijnt dat er toch ook sprake is van enig herstel, althans dat hoor ik zeggen. De handel is kennelijk nog afwachtend, hoewel de vraag naar peen van goede kwaliteit van de lichte kleigronden al wel wat begint aan te trekken. Die zien er mooier uit en zijn beter houdbaar dan peen van zandgrond."

Weinig muizen

Op gebied van ziekten en plagen is het rustig. "Wortelvlieg heb ik gezien, maar ze hebben geen schade aangericht. Muizen zien we dit jaar opvallend weinig. Ik weet niet waarom, want het leek steeds meer een plaag te worden. Van echte meeldauw hebben we dit jaar wel meer last. Dat is niet zo vreemd, hoewel het hier toch regelmatig geregend heeft en de groei er wel is ingebleven. Maar op die manier is er natuurlijk wel sprake van hoge temperaturen en ook nog vocht. Ideaal voor deze schimmel."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.