teeltgeluid

‘Het broccoliseizoen eindigt vroeg dit jaar’

"Heel veel broccoli", verzucht Jack Weel in Lutjebroek. "Twee weken geleden liepen we nog iets achter op ons oogstschema, maar nu liggen we vier weken voor. Normaal oogsten we rond half november de laatste, dat zal nu half oktober zijn."

En Weel is natuurlijk niet de enige broccoliteler die er zo voorstaat. "Nee, dus het Nederlandse broccoliseizoen zal dit jaar vroeg eindigen. Maandag beginnen we in onze laatste planting te snijden. Die stond voor begin november op de rol", aldus Weel op 22 september. Ondanks de piek in de oogst is alles gesneden. "We hebben niets over hoeven slaan, maar we hebben dan ook wel een tandje bijgezet. Normaal staan we met 8 personen aan de oogstband, nu met 10, en we hebben 's avonds nog een paar uur extra gewerkt. Vanaf volgende week is dat in ieder geval niet meer nodig."

Smet en geelverkleuring

De laatste planting is met Ironman, aan het oogsten is hij in Ironman, Steel en Malibu. "De kwaliteit is goed, maar in de afgelopen twee weken viel Ironman een beetje tegen door smet en geelverkleuring van het scherm door de zon. Ik ben blij dat de dag- en nachttemperaturen eindelijk wat zijn gaan zakken."

De schade door koolmot viel in broccoli al mee en de hitteperiode heeft daar geen verandering in gebracht. Wel werd er nog koolgalmug gevonden. "Proeftuin Zwaagdijk heeft op een aantal plaatsen vangbakken staan, ook bij ons. Begin vorige week hebben ze er nog gevangen, dat is inderdaad laat, maar logisch gezien het weer. Je ziet vooral aan de randen ook nu nog planten die aangetast zijn."

Toch niet beregend

Beregenen was bij Weel niet nodig. "We hebben het overwogen, maar we durfden het niet aan in verband met de felle zon. Warmte en vocht is toch een dodelijke combinatie. Als ik terugkijk, ben ik er niet rauwig om, dat we het niet gedaan hebben. Het heeft hier nauwelijks geregend, maar de planten staan goed en de kwaliteit is goed. Als we beregend hadden, zouden we nu misschien nog meer hebben moeten oogsten."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.