teeltgeluid

laatste update:19 sep 2016

‘Dan gaat er ineens weer heel veel prei weg’

"Sinds half juli gaat het weer als een speer", geeft Robert Sandee in Kamperland aan. Hij praat over de afzet van zijn prei geteeld op water.

"We hadden van februari tot half april geen productie, omdat er in augustus 2015 geen planten meer te krijgen waren. Begin september konden we nog planten en in april waren we daar toe aan de oogst. Maar dan moet je weer in het schap zien te komen. Dat valt tegen, maar vanaf half mei zijn we weer continu aan het leveren. Momenteel zijn de filialen van Agrimarkt zelfs bezig met een actie. Dat doen ze met een filmpje op hun themakanaal 'Zeeuwse kost', gekoppeld aan een recept, en in hun folder. Je merkt dat dit werkt, want dan gaat er ineens weer heel veel prei de deur uit."

Bruisballen schoonmaken

Teelttechnisch verloopt de teelt op water naar wens. Wel staan de huidige planten iets dunner en hebben ze ook minder wortels gevormd. "Dat komt door de warme periode die we hebben gehad én omdat de bruisballen schoon gemaakt moeten worden. Samen zorgen ze voor minder zuurstof in het water en dat zie je terug in een minder wortelgestel. Als ik een nieuwe bruisbal aansluit, zie je het verschil. Er zit kalkaanslag in, ze zijn ook al bijna twee jaar in gebruik. We moeten ze snel ontkalken. In een jong gewas merk je het nog niet zo, want die kunnen met minder zuurstof toe." De aanslag is met name een gevolg van de gebruikte meststoffen, want Sandee gebruikt regenwater. "En het gewas heeft nou eenmaal ook kalk nodig." Door de huidige omstandigheden wordt het gewas ook langer en wat slapper. "Het kost geen kilo's, want wij verkopen per stuk. Zolang ze de maat maar halen, vormt dat geen probleem."

Trips en roest

Geen probleem vormt ook trips. "Je vind er wel eens eentje, maar ingrijpen is niet nodig." Roest is af en toe te vinden. "Het is wel grappig, in de rassenproef van Nunhems zie je het op de streep af. De omstandigheden zijn er dus blijkbaar wel, maar het ras is bepalend voor infectie. Ik start binnenkort wel met de behandeling met Serenade."

Pluston en Lucretius

Na Krypton was het hoofdras vanaf week 29 Pluston. De laatste planting wordt Lucretius. "Van andere rassen waren in deze tijd van het jaar geen planten meer te krijgen. De extra vraag naar planten in Zuidoost-Nederland kan daarbij inderdaad een rol spelen, maar dat weet ik niet. Het is natuurlijk sowieso extreem laat om nu nog prei te planten. De Wur regelt dat, maar ik kan me voorstellen dat ze denken dat zo'n kleine hoeveelheid altijd wel te krijgen is en ze dus geen concrete afspraken met een plantenkweker hebben gemaakt."

Uitstekend klimaat

Over zijn nieuwe tunnel van Meteor toont Sandee zich tevreden. "Het klimaat is uitstekend te sturen. Als je alles open zet, is het een soort van buitenteelt. Ook de wind vormt tot nu toe geen probleem. Het is gewoon een prima tunnel."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.