teeltgeluid

‘Cumulus volgend jaar minder hard aanpakken’

Frank Swinkels in Ysselsteyn woont midden in het gebied waar op 23 juni de hagel huishield. Drie maanden later verwoordt hij de stand van zaken.

"Er heeft zich zeker een hoop nieuw schot gevormd en mede door het warme weer zijn de gewassen extra hersteld. We hebben nog wat geholpen door via het irrigatiesysteem regelmatig water te geven, soms ook met kalksalpeter daarbij. Verder hebben we eigenlijk ons normale spuitschema aangehouden als het gaat om de bestrijding van schimmels, wel hebben we daar regelmatig bitterzout bijgemengd. Ik kan niet zeggen dat de druk van schimmels groter is geweest, maar het was natuurlijk ook warm, waardoor de gewassen snel opdroogden. De gewassen staan nog steeds aan de iele kant, dat scheelt ook, in een dicht gewas heb je toch meer schimmeldruk. Ik vraag me ook af of vaker spuiten iets toevoegt in deze situatie. We gaan ook niet langer door met bespuitingen. De dagen worden nu korter en het gewas is op zijn retour. Dat hou je met extra bespuitingen niet tegen."

Geknakte stengels

Een probleem bij de bespuitingen was wel geknakte stengels. "Mijn eigen spuitmachine heeft zakpijpen waarbij de doppen normaal van schuin onderuit het gewas in spuiten. Nu heb ik de boom veel hoger gehouden zodat de doppen juist van bovenaf schuin op het gewas gericht waren. Dan krijg je niet dat de pijpen blijven stroppen achter gebroken stengels en vervolgens ineens een stuk naar voren schieten als ze weer los komen. Dan krijg je gegarandeerd geen goed spuitbeeld. Ik denk dat het op deze manier een stuk beter is." De optie van volvelds bovenover spuiten heeft Swinkels overwogen, maar hij verwachtte daarvan een minder goede indringing.

Niet geklepeld

Ook werd de optie klepelen in overweging genomen. "We hebben dat niet gedaan. Vrij veel loof stond toch nog overeind. Als je gaat klepelen ben je die ook nog kwijt. Ik denk dat je beter kunt laten zitten, wat er nog zit. Dat draagt toch ook bij aan een herstel, anders moet zo'n plant helemaal opnieuw beginnen. Alleen als er bijna helemaal niets meer staat, zou je ervoor kunnen kiezen."

Cumulus snellere groeier

Op 23 juni kreeg Cumulus de grootste klappen, Backlim bleek iets beter bestand tegen het natuurgeweld, maar bij Cumulus was ook al eerder gestopt met de oogst. "Cumulus groeit sneller dan Backlim. Dat betekent dat het gewas op 23 juni weelderiger stond en meer te lijden had. Maar door die eigenschap heeft Cumulus ook weer sneller extra loof gevormd. Wat het uiteindelijke effect zal zijn, weet ik niet. Misschien dat we daar volgend jaar achter komen, misschien ook niet. Op Cumulus hebben dit jaar minitunnels gestaan en ze zijn verwarmd. Daar is die hagel nog bij gekomen, daarom denk ik denk dat we Cumulus volgend jaar sowieso minder hard zullen aanpakken dan Backlim. Die zijn tot 10 juni gewoon geoogst. Als we twee weken langer waren doorgegaan, dan was dat ras op 23 juni ook pas begonnen met de loofvorming. Nu was er al loof gevormd, maar dat is natuurlijk wel teruggezet."

Schade in kas hersteld

De gewassen in zijn kassen staan er goed bij. Bij de door hagel getroffen kas in Ysselsteyn zijn zo'n zes weken lang, acht personen, vijf dagen per week bezig geweest met de herstelwerkzaamheden. "Het was een immens karwei, maar alles is weer gerepareerd. Af en toe hebben mensen snijwonden opgelopen, maar ongelukken zijn er verder gelukkig niet gebeurd."

De schade aan het gewas valt uiteindelijk mee. "Als je in de vollegrond over 50% schade zou spreken, dan is dat in de kas zo'n 10%. In die verhouding moet je het zien. Ik had ook veel meer druk van schimmels verwacht, maar dat is meegevallen. Daar heeft het weer dan weer wel een positieve bijdrage aan geleverd", besluit Swinkels wat sarcastisch.

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.