teeltgeluid

‘Zulke brokken heb ik echt nog nooit gezien’

"We hebben heel wat achter de rug", vertelt John Reijnders in Castenray doelend op wateroverlast en die flinke hagelbui. Omdat hij niet op het perceel kon, werd het grootste gedeelte van de zomerteelt 2 à 3 weken later geplant dan de bedoeling was. Een klein gedeelte zat al in de grond voordat ze door het water gedwongen werden te stoppen. "In dat stuk wat al in de grond zat, zijn we nu aan het snijden, in de rest beginnen we volgende week", aldus Reijnders op 27 juli.

Vruchten toch oogsten

In de vroege planting werd geoogst totdat op 23 juni de hagelbui zijn werk deed. "Dat waren flinke brokken, die had ik nog nooit gezien. Er zijn toen veel vruchten beschadigd. Het nadeel is dat ze er wel vanaf moeten, dus je hebt er toch je werk aan. We gooien ze in de looppaden." De planting is wel langer doorgeoogst, in verband met de problemen in de zomerteelt. Momenteel oogst hij in de rassen Tosca, Aloha, Dunja en Opera. Cassiopée is afgeoogst.

Problemen met onkruid

Om de planten een handje te helpen kregen ze Nitrabor (15,5% N + 18% Ca + 0,3% B) en daarna nog Entec. "De planten hebben zich goed hersteld. Nee, van vruchtvuur is geen sprake, de kwaliteit van de nieuwe vruchten is weer goed. Ook de biologisch afbreekbare folie is goed in takt gebleven. Wel waren er extra problemen met onkruid. "We waren uit ons normale doen met schoffelen. Soms te laat omdat je er niet op kon, soms was je bezig en dan kwam er weer een bui. Al met al schiet dat niet op en hebben we er extra handwerk aan gehad." De herfstteelt werd in week 29 geplant. Het ras is Dunja en een aantal rassen op proef. "Met die teelt komen we weer in ons normale doen."

Teeltwisseling bolcourgette

De bolcourgettes die Reijnders in twee kassen heeft staan, heeft net een teeltwisseling achter de rug en een gedeelte begint weer in productie te komen. "Twee weken hebben we wat minder gesneden omdat ze door dat hete weer veel vruchten hebben afgestoten. De afzet verloopt redelijk, het is een klein product, maar we hebben er wel een aantal afnemers voor. Dat gaat met halve pallets, maar we hebben ondertussen ook wat nieuwe afnemers gevonden. Hopelijk zet dat door."

Vraag weggezakt

De afzet van de gewone courgettes verliep moeizaam. "In het begin ging het nog, daarna is de vraag weggezakt. Ondanks alle problemen is de prijsvorming niets aparts. Nu is het vakantie, dus dat werkt ook niet mee en er is toch weer volop productie. Misschien herstelt het nog, later in het seizoen."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.