teeltgeluid

'Telen kostte nooit zo veel moeite als dit seizoen'

Bloemkooltelers Dennis en Bas de Wit in Hoogkarspel oogstten vorige week in de rassen Clarina, Aerospace, Guideline, en Tirza. In dit laatste ras werd vorige week een begin gemaakt. Zaadfirma Syngenta plaatst Guideline gezien zijn groeisnelheid tussen Aerospace en Cornalu. Dennis de Wit beoordeelt het ras als het best uit de bus komend in vergelijking met Aerospace en Tirza. "Tirza geeft overigens ook mooie kool".

De afgelopen periode werd wat De Wit betreft vooral gekenmerkt door 'ongelijke banen', die soms pas leeg waren na 7 á 8 keer snijden. "Dat waren allemaal plantingen van april, begin mei. Het plantwerk ging moeizaam, je moest hard zoeken naar mooie percelen, vaak waren er extra grondbewerkingen nodig, de weggroei ging vaak niet al te vlot, en de onkruidbestrijding was vaak moeizaam. Kortom, alle ellende die je kon bedenken, kwam voor. Je kunt dit natuurlijk niet vergelijken met wat de telers in zuidoost Brabant en Limburg eind juni met die hagelstorm hebben doorgemaakt. Maar het neemt niet weg dat elke bloemkoolteler opmerkt dat de teelt nog nooit zo veel moeite heeft gekost als dit seizoen.

Risico beperken

Verwijzend naar de hagelperikelen in zuid-Oost-Nederland. "We zitten met 25 hectare in een gebiedje tegen het IJsselmeer aan. Maar we zullen die hoek nooit in een keer vol zetten. Uit logistiek oogpunt zou dat het gemakkelijkst zijn, maar het risico met het weer is te groot. Wij redeneren tegenwoordig: steeds een paar hectare bloemkool zetten, en dan weer anders verder. Zelfs als dat extra werk kost."

De laatste winterbloemkoolplanten gingen op 3 augustus de grond in, van de rassen Balak, Marcher, Mayfair en Aprista. "Voor het midden- en latere segment. Heel vroege winterbloemkool heeft volgens ons geen meerwaarde, vanwege de aanvoerdruk uit het buitenland, het werk dat je dan hebt aan de potplanten, en het gegeven dat je het personeel dan nog geen hele dagen aan de gang kan houden.

Moeilijk

De winterbloemkool komt na tulpen, de bemesting bestaat uit een lage startgift stikstof en fosfaat op de regel. "De planten zijn nu goed aan de gang, ik heb ze afgelopen zaterdag (5/8) nog wel beregend. Dat was ook nodig omdat de voorvrucht niet onder de meest fraaie condities uit de grond gehaald werden. Inclusief de percelen voor de herfstbloemkool, bedraagt de oppervlakte tulpenveld in totaal 17 hectare. Gezien de bodemomstandigheden lukte het ons niet de grondbewerking goed uit te voeren met onze eigen machines. Daar hebben we deze keer de loonwerker voor ingeschakeld. Hij werkt met een 400 pk sterke trekker met een breed werkende woeler die op het veld wordt uitgeklapt. Op sommige percelen bleef dat uitklappen achterwege, omdat de trekker het anders niet aankon. Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, maar hadden we andere grond tot onze beschikking gehad, dan waren we uitgeweken. Van de andere kant: Je maakt afspraken met je verhuurder, die moet je wel nakomen."

Butisan op de rij

De onkruidbestrijding op die bollenpercelen verliep in het begin behoorlijk moeizaam, vooral door de gebruiksbeperkingen voor Butisan. "Je moet echt heel anders gaan denken. We werken nu met een rijenspuit achter de plantmachine waarmee we een 20 centimeter breed baantje op de plantregel spuiten. Het onkruid wat drie weken later boven staat, branden we (volvelds) af met Lentagran. Dat is fantastisch uitgepakt, maar het kostte wel 20 hectare voordat we wisten hoe het moet. We zijn nooit zo'n fan van Lentagran geweest, en hadden er weinig ervaring mee. Het is vanwege de verpakking in wateroplosbare zakken niet het prettigst om mee te werken. Met een 1 kilo middel per zak en een dosering van 1 kilo per hectare, is het onhandig als je bijvoorbeeld 3,5 hectare moet spuiten".

AUTEUR JOOST STALLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.