teeltgeluid

laatste update:1 sep 2016

'Het liefst broccoli na tulpen of sla'

"De broccoli-oogst verloopt vlot", gaf Nico Hoogendoorn in Slootdorp midden vorige week aan. "We liggen een paar dagen voor op het plantschema, de kwaliteit is goed, met een mooie productie. Zelfs de prijs is goed. Vandaag (dinsdag 23/8) is het trouwens wel even wat minder, dat hangt samen met de warmte vandaag en de komende dagen. Je merkt dat de handel even afwacht."

Hoogendoorn snijdt nu in de rassen Iron Man en Parthenon. De laatste planten gingen in de eerste week van augustus de grond in. "De meesten stoppen in de derde, vierde week van juli, maar 'mijn land was tijdelijk op'. Deze laatste planting was toevallig na spitskool. Ik zet broccoli het liefst na gewassen als tulpen of bladgewassen. Broccoli na broccoli doe ik liever niet, ik vind de banen in zo'n tweede teelt vaak niet meevallen."

De bemesting gaat met urean tegelijk met het planten, plus een bijbemesting drie tot vijf weken later met KAS. De laatste planting moest vorige week die aanvulling nog krijgen.

Rassen

Voor de volgteelt geeft Hoogendoorn de voorkeur aan het ras Parthenon. "In de zomer vind ik dat Parthenon behoorlijk knoestige schermen geeft, en stug snijdt. In de herfst blijven de rassen weleens aan de lichte kant, maar ik wil niet afhankelijk zijn van een enkel ras. Ik vind Iron Man in het laatste deel van het seizoen overigens ook niet altijd geweldig, ook daarmee valt het niet altijd mee om de schermen goed op gewicht te krijgen." Smet is geen probleem. "Dat was dit voorjaar wel aan de orde, nu niet. De afgelopen maand is wat mij betreft optimaal geweest voor kool." Koolmotten vormen evenmin nog een probleem. "Die hebben we inmiddels wel onder controle', zo ook de bladluizen."

AUTEUR: JOOST STALLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.