Doorgaan naar artikel

‘Geen tijd voor 13 hectare nieuwe folie in een keer’

Johan Bax in Leende was vorige week nog op asperges aan het oogsten, op drie percelen die kapot gestoken worden. Op 2 percelen komen volgend jaar weer nieuwe asperges, het derde (huur)perceel gaat terug naar de eigenaar. “Elke dag zijn er nog 4 personen met het oogstwerk bezig. Alle asperges sorteren we om de dag, met drie personen. De productie gaat weg via huisverkoop, en vooral naar de groothandel: dat gaat vlot en voor prijzen waarvoor je het kunt doen.”

Portaalton

Eind deze week (wk 33) is het echter gedaan met de oogst. Niet omdat de productie afneemt, maar wel om voldoende tijd over te houden om de percelen die voor herinplant in aanmerking komen, nog op tijd te kunnen bemesten. Dat gebeurt – net als op Bax’ overige aspergepercelen onder andere met rundveedrijfmest. Het uitrijden van die dierlijke mest voor dit soort teelten mag tot 1 september, omdat er na de bemesting geen groenbemester wordt ingezaaid.

De bemesting gebeurt een drijfmestton die op verhoogde assen is gezet, achter een portaaltrekker. “Een portaalton dus”. De mest wordt met slangen in de geulen tussen de ruggen gedoseerd en ingewerkt.

Hagelschade

Behalve rond het bedrijf in Leende, liggen er ook aspergepercelen in Sterksel en Heeze: op plekken waar de veel schade veroorzakende hagelstorm van 30 juni ook een visitekaartje afgaf. “Daar lag 12, 13 hectare folie over de asperges, die kreeg ook de volle laag met hagelstenen. Het overgrote deel van de folie was daarna niets meer waard, die hebben we meteen afgevoerd. Dat is al met al een behoorlijke schadepost. De minst beschadigde folie hebben we nog wel bewaard, die willen we og gebruiken om de teelt op te starten en als tweede laag bij een dubbele folie-afdekking. Het probleem is namelijk dat als je in een keer met 13 hectare nieuwe folie aan de gang zou moeten, daarvoor de tijd ontbreekt. Normaal kun je per werkdag met nieuwe folie één tot anderhalve hectare leggen. Je moet de folie uitrollen en de randen vullen met zand, met name dat laatste kost relatief veel tijd. En die klus valt ook net samen met het opbouwen van de ruggen”.

Aspergekever

Behalve op de eigen percelen, rijdt Bax met zijn portaalton ook mest uit op aspergepercelen van collega’s. “Daar zijn we nu nog mee bezig, en daarnaast met het afwerken van de eigen aspergepercelen. De insectendruk valt nog erg mee. Op twee percelen waar we de oogst wat eerder zijn gestopt, hebben we een keer gespoten tegen de aspergekever, dat is tot nu toe alles”. Op twee percelen die volgend jaar opnieuw gebruikt worden voor asperges, komt het ras Grolim. “Ik ben in het algemeen een fan van Grolim, en dat ras komt volgens mij het beste voor de dag in een herinplant”.

AUTEUR JOOST STALLEN

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Johan Bax. Foto: Bert Jansen
Johan Bax

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin