teeltgeluid

‘Uitbreiding prei op water kan, mits…’

Robert Sandee in Kamperland spuit zijn in deze periode op water geplante prei nooit, want het gewas blijft van zichzelf gezond. Alleen als in de herfst roest problemen zou gaan geven, komt de inzet van Serenade in beeld. "Vorige zomer moest je heel goed zoeken om soms een tripsje te vinden. In de winter kun je wat bladluis vinden, maar daarbij is het de vraag of die werkelijk op het gewas zijn afgekomen, of dat ze er zitten om te overwinteren."

Analyse bassinwater

De water-EC geeft evenmin problemen. Op regelmatige basis wordt het bassinwater geanalyseerd. Daaruit komt naar voren wat het gewas aan voedingstoffen heeft opgenomen, Die hoeveelheid wordt weer aangevuld. "Het is de bedoeling om zo lang mogelijk hetzelfde water te gebruiken. Dat gaat prima, ik heb begrepen dat dat met de teelt van sla op water niet anders is."

Verschil tussen rassen

Zijn hoofdras is Krypton, vanaf week 29 schakelt hij over op Pluston. "Dat is meer een ras voor de winter." In het bassin liggen ook rassenproeven. Nunhems had er afgelopen voorjaar 8 verschillende vroege rassen staan, onder nummer. In zijn vorige bijdrage voor deze rubriek - dat was half mei - gaf Sandee aan nog maar weinig verschil tussen de nummers te zien. Dat is inmiddels omgeslagen, met een enkel ras dat te ziektengevoelig bleek, wat rassen die wat dunner en trager zijn, maar ook een ras dat in positieve zin opviel. "Dat was vroeg uniform en gemakkelijk te schonen. Ik heb nu alweer een tijdje een volgende proef staan."

Nieuwe tunnel

Sinds twee jaar is het bassin voorzien van een tunnel van Meteor. Dat begon met een prototype, waarvan de zijkanten naar boven toe opgerold moesten worden. De constructie was zodanig dat deze tunnel volledig dicht kon, of volledig open. Daarvoor is sinds deze maand een verbeterde versie in de plaats gekomen, met de mogelijkheid om de zijkanten meer of minder open te zetten, en met de mogelijkheid de tunnel alleen aan de bovenkant te openen. "Houd je de onderkant dan dicht, dan staat het gewas volledig uit de wind, terwijl je toch een heel luchtig klimaat hebt. Voorheen ging de weggroei met schraal weer niet altijd even vlot, dat is nu veel beter."

Uitbreiding mogelijk

Sandees prei gaat naar de Agrimarkt. Deze regionale supermarkt wordt wekelijks twee keer beleverd. "Wat ze bestellen, dat lever ik. De oogst, twee keer per week, gaat in handwerk. Het bassin is 400 vierkante meter, dat is goed te overzien." Een uitbreiding is een mogelijkheid, maar wel met een 'kip en ei'-aspect. "Met de Agrimarkt gaat het mooi, met een op hun vraag afgestemd plantschema. Wil je meer klanten bedienen, dan moet je meer product hebben. Maar je wilt ook niet met product blijven zitten, waarmee je vervolgens geen kant uit kunt."

AUTEUR JOOST STALLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.