teeltgeluid

‘Raar maar waar, dan moet je gaan beregenen’

"Ook hier hebben we op een gegeven moment last gekregen van te veel water. Het is niet zo als in het Zuiden, maar op 12 juni kregen we de eerste bui en in totaal is er 165 millimeter in die maand gevallen. Dat is toch 100 millimeter meer dan in een normale maand juni", aldus Henk Klompe in Biddinghuizen eind juli. "Op een gegeven moment zakt het water niet meer weg en is de grond verzadigd. Er ontstaan plassen en oppervlakkig wortelende gewassen als uien, sjalotten en pompoenen krijgen daar last van. Ze krijgen het water rond de voeten, dus als het even wat opdroogt, zie je de planten geel worden. Dan moet je, raar maar waar, beregenen om ze aan de groei te houden." Pleksgewijs zijn aardappelen weggerot en ook voor een hoek met pompoenplanten was het teveel. "We konden drie weken lang niet op de percelen. Je hebt dus ook geen mogelijkheid om de grond te schoffelen of los te trekken." In de (biologische) aardappelen is bovendien de ziektedruk van Phytophthora groot.

Voeding naar diepere lagen

Tijdens het gesprek ligt Klompe op een wiedbed om onkruid te wieden in zijn roodlofwortels. "Ik krijg assistentie, met één hand lukt het nu wel." De peen van het ras Nerac die op 21 mei gezaaid werd, is goed opgekomen. Daar is het onkruid een keer lopend weggehaald, omdat het wiedbed niet op het perceel kon. "De peen heeft wel moeite gehad om door te groeien. Nu ze eenmaal naar de laag zijn gegroeid waar de voeding zit, trekken ze door. Dat is een verschil met gangbaar, bij de biologische teelt geef je de voeding in het najaar en werk je dat in. Normaal groeien ze daar snel heen, maar nu duurde dat langer omdat het bovenin zo nat was. En ik denk dat er ook wel voeding naar wat diepere lagen is weggespoeld." De grond werd later ook geschoffeld om weer lucht in de grond te krijgen.

Goed bod

Rond Biddinghuizen wordt de eerste biologische B-peen inmiddels gerooid. "Wij nog niet en dat hoeft ook niet. Bij ons hangt het van de vraag af. Komt er een goed bod 'af land' dan verkopen we ze. Komt dat bod er niet, dan stoppen we ze in de bewaring. Als we geen peen daarvoor hebben, gebruikten we de bewaarcel voor loonkoeling."

Sneu voor collega's

Klompe heeft wel een positieve verwachting van de markt. "Het is erg sneu voor de collega's in Zuid-Nederland, maar daardoor - en ook omdat er in Noord-Frankrijk, België en in de Pfalz problemen zijn -  heb ik hoop op een gunstige marktsituatie. Wat ik zeg, het is sneu voor de mensen die dit is overkomen. Temeer daar je het overkomt, je hebt er geen grip op."

AUTEUR STAN VERSTEGEN

Of registreer je om te kunnen reageren.