teeltgeluid

‘De gewascoöperatie witlof moet er komen’

"Zo kwetsbaar ben je dus", reageert Dirk Spruit doelend op de neerslag- en hagelellende die de sector her en der heeft getroffen. In Noord-Holland en in Nibbixwoud, waar de witloftrekkerij van Spruit is gevestigd, hebben ze al met al weinig van die weersomstandigheden meegekregen. "We zitten hier in een wat koelere regio, misschien dat dat scheelt in de heftigheid waarin het weer zich kan ontwikkelen."

Wortels genoeg

Hun wortels telen ze op contract in de Noordoostpolder en in Zeeland. De opkomst was deze keer gewoon goed, dat gold voor de rassen Topscore, Flexine en First Lady en zelfs voor Vintor. "Daar waren we vooraf best bezorgd over. We zien de wortels nu elke twee, drie weken minimaal eenmaal; als de groei zo doorgaat, komen er wortels genoeg."

Prijzen in de sloot

De prijsvorming gaat minder voortvarend. Tot enkele weken geleden werd er behoorlijk witlof gevraagd, toen met prijzen die Spruit karakteriseert als 'met de hakken over de sloot'. "Nu komen we niet verder dan in de sloot. Van de week zijn er geen acties, dan zie je de voorraden ook oplopen. Ik hoorde dat er deze ochtend (29/6) 1800 bakjes bij een veiling voor de klok stonden, die hebben er de voorbije weken nooit gestaan."

De productie per bak is evenwel iets minder in vergelijking met vorig jaar, stelt hij vast. "Dat scheelt 3 tot 5 kilo, kwalitatief is het gewoon prima. We zitten nu in Flexine en in First Lady, die proberen we voor het eerst. Dat gaat goed, maar wel met zware kroppen."

Onderzoek noodzakelijk

Dirk is verder betrokken bij de opzet van een gewascoöperatie, op initiatief van de LTO-landelijke gewascommissie voor witlof. Het gaat erom het onderzoek voor de witlofwortelteelt en de trek veilig te stellen, wat voorheen met PT-geld werd gefinancierd. "Het is noodzakelijk dat er weer onderzoek komt, gericht op behoud van het huidige middelenpakket, en op nieuwe middelen. Bijvoorbeeld: dit jaar is Rovral is nog toegestaan, volgend jaar niet meer. Doen we niets, dan raken we nog meer middelen kwijt." In het algemeen geldt als uitgangspunt voor onderzoeksonderwerpen, dat ze absoluut noodzakelijk moeten zijn, en de sector er rechtstreeks mee gediend wordt." Sinds de aftrap van de wervingscampagne hebben de eerste bedrijven zich al gemeld, weet Spruit. Om de coöperatie echt van de grond te tillen, is gesteld dat de producenten van minstens 60 procent van het witlofareaal zich moeten aansluiten. Dat kan bij Janny Trouw van ZLTO: janny.trouw@zlto.nl

AUTEUR: JOOST STALLEN

Of registreer je om te kunnen reageren.