teeltgeluid

2162 bekeken

‘Het giert sinds deze week van de koolmotjes’

"Eind deze week of begin volgende week beginnen we met oogsten", aldus Nico Hoogendoorn in Slootdorp op 2 juni.

"Er zijn er hier in de buurt al begonnen." De groei van de vroegste plantingen verliep voorspoedig. "Ondanks het late planten en het koude voorjaar zijn de eerste eind mei gaan snijden; de massa begint nu. We hebben duidelijk een inhaalslag gemaakt."

Liefst overschakelen

Qua afzet is het nog even de vraag wanneer de handel overschakelt van Spaanse naar Nederlandse broccoli. "We moeten als telers ook duidelijk aangeven dat we weer garant staan voor broccoli. Als er twijfel is bij de handel, dan blijven ze nog bij de Spaanse, tenminste zolang die nog beschikbaar zijn. Hoe eerder ze overschakelen, hoe liever wij het natuurlijk hebben." In Slootdorp was geen sprake van wateroverlast. "Er is hier regelmatig wat en voldoende neerslag gevallen. Qua beregenen hebben we het rustig", grapt Hoogendoorn.

Niet minder blinden

De verwachting dat Tinman het eerste ras was om in te gaan oogsten, wordt niet bewaarheid. "De eerste snijden we in Kuba. Tinman valt wat tegen; op papier is het de snelste, maar bij ons in de praktijk dit jaar niet." Na Kuba volgt dan Tinman, waarna Iron Man en Parthenon aan de beurt zijn. "In Parthenon zitten circa 20 procent blinden. Dat ras heeft daar last van, maar we hadden gehoopt dat met een belichte opkweek te kunnen verminderen. Dat is duidelijk niet gelukt." Als oorzaak ziet Hoogendoorn vooral het koude voorjaar. "Spaanse planten hebben het veel minder, dan ligt het dus aan de opkweek." De kwaliteit van de te oogsten Kuba is prima. De zwaarte van de schermen kan hij nog niet goed inschatten. "Daarvoor moet je daadwerkelijk aan het snijden zijn." Van horen zeggen weet hij dat ook het ras Sirtaki er kwalitatief goed voor staat.

Koolmotjes aanpakken

Sinds deze week dienen de koolmotjes zich aan. "Dat krijg je met dat broeierig weer. Het giert ervan, ze hebben zich echt explosief ontwikkeld. Vorige week hebben we de vroegste plantingen behandeld met een pyrethroïde. Daardoor is daar de druk een stuk minder geworden. Deze week (22) of volgende week komen de latere plantingen aan bod." Dat gebeurt dan met Carogen om natuurlijke vijanden te sparen.

Of registreer je om te kunnen reageren.