laatste update:17 mei 2016

'Ik wil geen oerwoud aan onkruid in bloemkool tegenkomen'

Willy Verstappen in Hunsel plantte op 5 maart zijn eerste bloemkool in 5-centimeter perspotten. Op het perceel was varkensdrijfmest uitgereden.

De basisbemesting bestond uit 400 kilo 13-0-17-3 per hectare en 400 kilo kalkkorrels+magnesium. De plantingen onder vliesdoek kregen nog 400 kilo Sulfamon.

Breed spectrum bestrijden

Direct na het planten werd het onkruid aangepakt met 1 liter Butisan S per hectare plus een minimale hoeveelheid Centium. "Ik wil een zo breed mogelijk spectrum aan onkruiden bestrijden, daarom doe ik er wat Centium bij. Om de kans op een gewasreactie zo klein mogelijk te houden, is de dosering veel lager dan wat op het etiket staat", verklaart Verstappen zijn aanpak. "En ik wil geen oerwoud tegenkomen als het doek ervan af gaat. Dat kost te veel aan arbeidsuren."

Bijbemesten noodzakelijk

Normaal haalt hij het doek er tussentijds niet af, maar dit jaar werd dat rond 22 april wel gedaan. "Het was nodig om bij te mesten vanwege de trage groei. We hebben 50 kilo stikstof per hectare gestrooid in de vorm van KAS. Ook met het doel om rond 20 mei toch de eerste te kunnen oogsten. Ik denk dat dit gaat lukken, want door de regen is de kunstmest goed opgelost en door het warme weer in de komende dagen komt de stikstof vrij.", aldus Verstappen op 3 mei. Toen het doek er tijdelijk af was, werd tevens geschoffeld en aangeaard.

Groeiachterstand inhalen

Op 4 mei ging het doek definitief van de vroegste plantingen. "Met de weersvoorspellingen voor de komende dagen, zullen ze hun groeiachterstand wel inhalen. Ik kan nu ook pas zien hoe groot de kooltjes zijn die erin zitten. Dan kan ik pas goed inschatten hoe we er qua oogstverwachting voorstaan."

Verschil in vroegheid

Van de latere plantingen werd een dag eerder van zo'n 4 tot 5 hectare het doek al verwijderd. "Een dag meer of minder maakt volgens mij niets uit. Het heeft een praktische reden. Op die plantingen lag oud doek, dat ligt nu achteraan in de loods. Daarvoor ligt het nieuwe doek. Als we volgend jaar weer beginnen, komt het nieuwe doek dus het eerst aan de beurt en daarna pas weer het oude doek."

Het verschil in vroegheid zit hem vooral in het planttype. "Er zit een mooi verschil tussen de perspotten, de WP16 en de WP144 trays. Als we dat zo kunnen houden, krijgen we een mooie gelijkmatig oogstverloop." De eerste rassen zijn Xenia, Easytop, Prudentia en Abeni.

Vraagmarkt bij vroege bloemkool

De marktontwikkeling stemt Verstappen tot tevredenheid. "In het buitenland zijn ze door hun bloemkool heen, uit de kas komt niet veel meer en de winterbloemkool is ook bijna op. Er ontstaat dus een vraagmarkt als we aan de oogst van de vroege bloemkool toe zijn. Dat is tegenovergesteld aan vorig jaar, toen was er in het voorjaar een piek aan bloemkool met lage prijzen tot gevolg. Een piek in het begin is ook normaal, maar ik denk dat de markt dat dit jaar goed aan kan." De prijzen bij BelOrta, waar Verstappen lid van is, lagen begin mei op meer dan €3.

Of registreer je om te kunnen reageren.