‘Het lijkt bij courgette wel vissen naar het beste ras’

De audit voor zijn certificering voor Global GAP zit er weer op. "Gisteren zijn ze op bezoek geweest en hebben we alles doorgenomen. Als je er eenmaal een goed systeem in hebt gevonden, is het goed te doen. Alles is dan ook netjes op orde bevonden", aldus John Reijnders op 19 mei.

"Gisteren en eergisteren hebben we de tunnels van de eerste planting verwijderd", vervolgt Reijnders. "De bloemen zitten erin, dan moet dat gebeuren. Het was donker weer, dus de overgang levert geen problemen op." De eerste bijenkasten zijn meteen geplaatst. "De rest volgt binnenkort." Verder behelst het huidige werk scheuten verwijderen en er is in de rij bijbemest met 250 kilo patentkali per hectare. De eerste oogst verwacht hij in de laatste volle week van mei. "Dat is vrij normaal." Tussen de rassen Tosca, Dunja, Cassiopée, Opera en Aloha zit wel wat verschil in ontwikkeling, maar dat heeft te maken met het verschil in plantdatum. "Eventuele andere verschillen komen er tijdens de oogst pas uit."

Rassen uitproberen

De tweede planting staat voor de laatste week van mei of de eerste week van juni op de rol. "Op dat perceel hebben we eind vorige week rundveedrijfmest uitgereden." De rassen worden Opera, Aloha, Milos en Dunja. "Ja, het lijkt wel een beetje op vissen naar het beste ras. De nieuwe rassen zien er veelbelovend uit, maar je wilt ze toch ook zelf uitproberen op je eigen grond. Zo kun je ook ervaren wat de minder goede eigenschappen zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.