Doorgaan naar artikel

‘We mikken voor een deel op verlating asperge’

Johan en Ans Bax in Leende telen sinds 1990 in maatschap asperges, aangevuld met wat akkerbouw. Johan is daarnaast regelmatig in de weer met het lasapparaat en de slijptol, hoofdzakelijk voor het eigen bedrijf en soms voor derden. Daarnaast verhuurt hij zich als uitzendkracht voor de ontwikkeling van machines voor de pluimveesector.

In plaats van op vervroeging, richt het bedrijf zich specifiek op verlating van de oogst tot 10 juli. Een deel van Bax’ grond is wat minder geschikt voor vroege asperges, legt hij uit. Dat maakt het gemakkelijk de teelten op die velden wat langer ‘rustig’ te houden. “Zo schuiven we 50 tot 60 procent van de percelen naar achteren op. Daarbij kijken we altijd wel goed hoe elk perceel zich gedraagt. Want je hebt wel te maken met een wat kortere hergroeiperiode.”

Nog weinigen aan de markt

Financieel gezien pakt deze aanpak goed uit, onder de streep vaak vergelijkbaar met vervroegen. “De vraag is dan weliswaar kleiner, maar we zijn dan nog een van de weinigen die nog aan de markt is. Wat de prijsvorming betreft: je ziet dat die na half juni vaak nog wat oploopt, en zich rond 24 juni stabiliseert. In vergelijking met vervroegen is de netto prijs wel wat lager, maar daar staat tegenover dat je niet te maken hebt met de kosten voor vervroeging. Alleen als de prijs voor de B-asperges onderuit gaat, verliezen we wat. Blijft die prijs redelijk op niveau, net als voor de A-sortering, dan is deze teeltaanpak goed te doen.”

Seizoen begonnen

Het maakt ook dat het in het voorjaar niet altijd noodzakelijk is heel veel haast te maken. “Is het erg nat, dan kunnen we wachten met het bewerken van de grond”, aldus Bax op 6 april. Vorige week vrijdag pikte hij de draad wat dat betreft weer op, met het opploegen van de bedden en het leggen van zwart/witte folie op een laat perceel.

Voor de oogst van de eerste asperges rekende hij toen nog zo’n dag of tien nodig te hebben. “Dat is het weekend van 16 en 17 april, dan is voor ons ook het seizoen begonnen. Op die eerste percelen stoppen we natuurlijk wel gewoon rond 24 juni.”

Stoeien met accu’s

De oogst gaat met vijf zelf-rijdende oogsters, die Bax zelf bouwde. Daar kunnen twee personen op, die elk 45 tot 50 kilo asperges per uur oogsten. Als dat aan de orde is, gaat het oogstwerk met deze machines 24 uur per dag door, dan met twee of drie ploegen.

Daarnaast wordt gewerkt met enkele handmatig te bedienen oogsthulpen. “Ik heb er daarbij bewust voor gekozen die apparaten niet te voorzien van elektrische aandrijvingen. Een deel van de percelen ligt verder van huis, dan blijf je stoeien met accu’s.” Zoals het ook een keus is om niet al het oogstwerk met oogsthulpen uit te voeren. “Je ziet daarmee de arbeidsprestatie in de loop van de dag afnemen, vooral als het warm is. Met de zelf-rijdende oogsters is dat niet aan de orde.”

Bekijk meer

Share this

Johan Bax. Foto: Bert Jansen
Johan Bax

aspergeteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin