‘Twee teeltrondes prei kunnen zeker en drie rondes als het meezit’

Robert Sandee weet niet beter of er wordt in het Zeeuwse Kamperland prei geteeld, want zijn vader teelde al prei. In 2013 startte Sandee met prei op water, met lossen planten in buisjes. Die staan in tempex drijvers in een waterbassin.

"In 2014 ben ik gestopt met telen in de grond. Prei is voor ons een kleine teelt, voor thuisverkoop en voor de regionale supermarkt Agrimarkt. In theorie kunnen we op water jaarrond produceren." Maar door een foutje in de planning lukt dat rond 10 maart even niet.

Echt voedingsschema

De teelt omvat een oppervlakte van 400 vierkante meter, verdeeld over twee bassins. Het water staat 25 centimeter diep en is aangesloten op een centrale put. Hierin zit een pomp die elk uur 5 minuten draait om de samenstelling aan voedingsstoffen homogeen te houden. De voeding komt uit een A- en B-bak. Elke drie tot vier weken neemt Sandee wateranalyses om de samenstelling van de meststoffen te bepalen. "Eerst gaan de elementen van de A-bak in de put. Na een half uurtje rondpompen volgen dan de elementen voor de B-bak."

Overkapt tegen regen

Anderhalf jaar geleden zijn de bassins overkapt. "De kappen kunnen helemaal open en helemaal dicht. Dat helpt in de winter om groei in het gewas te houden en het beperkt het vorstrisico. Niet dat de kans daarop in Noord-Beveland groot is, maar de tempex drijfplaten stralen wel veel warmte uit. Als het veel regent voorkomen de kappen ook dat de bassins overlopen."

Twee lukt, drie kan

Twee volledige teeltrondes blijkt goed te doen, drie rondes kan als alles meezit. Daarop is onder andere het klimaat in de tunnel van invloed. "Als een tunnel leeg is, heb je een schraal klimaat, en kost het aanslaan van de planten relatief veel tijd. Bij een vrijwel volle tunnel gaan planten vrijwel direct aan de groei. Vorig jaar zijn we op 18 februari gestart met planten. De tweede planting volgde 14 dagen later in een bijna volle tunnel. Die was eerder oogstrijp dan de eerste planting."

Vijf keer vol

De eerste planten die half februari werden geplant waren Marokkaanse planten (ras Krypton). Het idee is om elk bassin in vijf keer vol te zetten, in een tempo waarbij ook steeds een vijfde deel van de planten geoogst wordt. De eerste oogstbare prei van dit jaar is geplant in september 2015. "In november hebben we nog een proef geplant, maar ik denk dat die teelt voortijdig strandt door schieters."

Sandee denkt voorlopig nog niet aan uitbreiding. "Eerst willen we zekerder zijn over de teelt. We hebben vorig jaar al meer geoogst dan het eerste jaar. Het gaat steeds beter."

Of registreer je om te kunnen reageren.