Doorgaan naar artikel

‘Met spijt afscheid nemen van Flexine’

De leiding van IJssellof in IJsselmuiden ligt sinds begin vorig jaar bij Albert Bruins, na de overname van het witlofteeltbedrijf van zijn vader Egbert. Wel hebben beiden nog hun eigen taken en verantwoordelijkheden.

“Dat is niet veranderd, en daar zijn we ook precies in”, vertelt Albert. “Belt er iemand voor mijn pa, dan is het ook zijn telefoontje, hij neemt de beslissingen die daarbij horen. We doen alles in overleg, uiteraard, maar met de taakverdeling voorkomen we dat we langs elkaar heen werken.”

Wortels in de NOP

IJssellof trekt jaarlijks zo’n 130 hectare witlof, met circa 30 medewerkers. De wortels worden in de Noordoostpolder geteeld. Zo’n 60 à 70 procent van de wortels wordt via een commissionair aangekocht, de overige wortels worden rechtstreeks door eigen relaties geteeld. “We hebben wel teeltbegeleiding, zodat we ook zicht houden op wat er in het veld gebeurt.”

Een beperkt deel van de wortels – zo’n 1.000 kisten – is elders opgeslagen, de overige 3.500 kisten staan in de koeling op het bedrijf. Het sorteren van de wortels is uitbesteed. De wortels in de maat 3,25 tot 4,6 centimeter worden verenkeld, de wortels in de bovenmaat worden los opgezet. De trek is gericht op kleinverpakking, de afzet loopt via ZON fruit & vegetables.

Flexine is stuurbaar

De start is met het ras Atlas die wordt opgezet vanaf begin november tot Kerstmis. “Sterk en bedrijfszeker, Atlas presteert nog steeds naar behoren”, klinkt het becommentariërend. Vervolgens komt Ombline, vanaf eind februari tot eind augustus, gevolg door Flexine. De rest van het seizoen is het de beurt aan Vintor, plus een proef (van 7 hectare) met Podium. Tussendoor passeert het ras First Lady, eveneens op proef. “Ombline blijft mooi in de maat. We hebben ook Topscore gehad, die geeft gemakkelijk te grote kroppen. Flexine past eveneens goed in kleinverpakking, met mooie compacte kroppen, die snel verwerkbaar zijn en goed houdbaar. En ook belangrijk: Flexine is stuurbaar. Doordat we rechtstreeks afzetten, kan de vraag wat variëren. Daar moet je op kunnen inspelen. Zou je een ras als Topscore willen remmen, dan kun je dat vergeten, die groeit gewoon door. Flexine is wat dat betreft gemakkelijker.”

Vintor geen eerste keus

Vintor is eveneens oud vertrouwd, maar is niet de eerste keus. “Ik vind het altijd spijtig als we met Flexine moeten stoppen. Ik durf met dit ras nog niet tot het eind van het eind van het seizoen door te gaan, vanwege het gevaar dat de kroppen hun gewicht niet houden. Het punt is dan wel dat het na de zaai nog bijna 2 jaar duurt voordat je weet wat wel en niet kan. Het ras Podium hebben we afgelopen jaar voor het eerst gehad, dat leverde mooi lof op, maar je hoort er ook wel wisselende geluiden over. Dit jaar hebben we Podium weer opgenomen.”

Mooie productie Flexine

De trek met Flexine gaat goed, met een mooie productie en een lage ziektedruk; de rooiomstandigheden waren matig tot slecht. “We starten de trek met 18 graden watertemperatuur en een luchttemperatuur van 17 graden. Na een week wordt dat 17 en 16 graden, tegen het eind gaat er nog een graad af.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Albert Bruins

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin